Ontdek de lekkerste wijnen bij ieder type wild

Wildwijnen

De dagen worden weer wat korter, buiten wordt het kouder, de open haard of de verwarming mag dan weer aan. Maar dat betekent ook dat het wildseizoen er weer aan komt! Joehoe!

Lekker stevige wijn erbij denkt u dan… Ja, maar let op! Niet elke wijn past bij een wildgerecht. We geven u hierna graag wat extra tips mee.

 

Tip 1: Kies niet voor houtgerijpte wijnen

Vanwege de tannine kunnen houtgerijpte wijnen overkomen als uitdrogend. Een beetje hout is niet erg, maar te veel is zeker te vermijden. Een stevige rode wijn met zachte tannine en smaken van rijp fruit gaan de smaken van uw wild veel beter laten uitkomen. 

Tip 2: Witte wijn en wild gaat uiteraard ook prima.  

Een Chardonnay past heerlijk bij fazant. Gaat u de fazant braden, dan suggereren we een rijke en complexe Chardonnay maar ook een droge Riesling matcht hier goed. Gebruik als vuistregel dat bij licht wild, zoals gevogelte, lichte wijnen het beste passen. Zachte rode wijnen op basis van Merlot en Pinot Noir kunnen hier ook. 

Tip 3: Ga voor krachtige wijn bij ree of haas.

Ook bij ree of haas kiest u best niet voor wijnen met een hoger tanninegehalte, wat dus vaak voorkomt bij houtgerijpte wijnen. Ook hier zal een Pinot Noir, een Châteauneuf-du-Pape, rode wijn uit de Languedoc of een blend uit de Rhône beter op zijn plek zijn. 

Als u liever wijnen uit de nieuwe wijnwereld drinkt, of op zoek bent naar een wat goedkoper alternatief, kies dan voor een Zuid-Afrikaanse Pinotage, een Chileense Syrah of Australische Shiraz, Merlot of Tempranillo. Ga voor een wijn die al een paar jaar oud is. Met fruitige wijn doet u niets mis. 

 

Tip 4: Bos en Bourgogne

In de herfst vallen de bladeren van de bomen, welke vervolgens een laagje humus vormen en laat dát nu net een specifieke geur hebben. Deze specifieke geur kom je ook vaak tegen in een oudere Bourgognewijn. Dit type van wijn serveert u het best bij wild met klassieke groentjes die ook diezelfde aardse geuren en smaken hebben. We hebben het hier over groenten zoals o.a. witloof en spruitjes.  Schenk hierbij een rode Bourgogne, of een andere Pinot Noir of een Italiaanse Nebbiolo. 

 

Tip 5: Fruit kan een spelbreker zijn

Vaak wordt er fruit geserveerd bij wildgerechten, met gezoete veenbessen, chutneys, gestoofd fruit enzovoort. Hierdoor kan de smaakbalans soms omslaan en krijgt een goede wijn geen kans bij deze zoete bijgerechten. Toch graag fruit erbij? Dan kan je een Australische of Zuid-Afrikaanse Shiraz schenken maar ook een Zinfandel, Primitivo of Ottocento zijn dan lekker. Wat kan er nog? Een Château-Neuf-du-Pape of een Lirac, maar ook Pinotage, Carmenère, Carginan of een sappige Malbec staan hier ook hun mannetje.

 

Tip 6: Een oudere wijn past prima bij fazant

Bij fijn wild zoals fazant en ander gevogelte passen wijnen met veel Merlot zoals Pomerol en Saint-Emilion, maar ook de meeste "gewone" Bordeauxwijnen kunnen hier mee. Liever iets gewaagder? Kies dan voor een Pinot Noir uit een warme streek of een subtiele Sangiovese. Een "gsm-blend" met Grenache, Syrah en Mourvèdre is ook een goede keuze. 

 

Tip 7: Patrijs en Chardonnay

Kies een volle, intense Chardonnay bij Patrijs. Dit is een goede combinatie maar een jonge Barbera of zwoele Pinot Noir kunnen hier ook. 

Bij patrijs adviseren we volle, witte wijnen zoals een rijke Chardonnay, Viognier, complexe Verdicchio of de lichtere rode wijn met de nodige expressie en verfijning (bv. Pinot Noir, lichte Zinfandel, Zweigelt, Blaufränkisch, Barbera, …)

Tip 8: Eend en krachtpatsers

Als u een lekker stukje gebraden eend gaat serveren, dan kiest u best voor een volfruitige krachtpatser zoals een Syrah, Nebbiolo, kruidige Pinot Noir, Zinfandel of Primitivo.


Tip 9: Bij pelswild is de keuze wat ruimer

Bij pelswild passen het beste de wat complexere wijnen. Uiteraard mogen deze wijnen gerust vol fruitig en karaktervol zijn maar ook een snuifje kruidigheid is op zijn plaats. We denken hier aan Chileense, Zuid-Afrikaanse, Australische of Rhônewijnen met druivensoorten zoals Syrah, Cabernet, Tempranillo, Grenache/Garnacha of Mourvèdre. 

Bij everzwijn opteert u best voor wijnen zoals Châteauneuf-du-Pape of voor Portugese en Spaanse karaktervolle wijnen die een klein beetje hout hebben gehad. Ook altijd lekker is een Zuid Afrikaanse Pinotage of een stevigere Nebbiolo uit het Italiaanse Piëmonte.

Bij een lekkere smaakvolle wildstoverij passen rijke, soepele, fruitgedreven wijnen. Denk hierbij aan Shiraz-Cabernet blends, lekkere Carmenère, maar ook een Italiaanse Primitivo of Nero d'Avola en een Zinfandel is top. 

Tip 10: Subtiliteit bij konijn of haas

Bij een konijn kunt u ook prima een witte wijn serveren. Kies voor een Chardonnay, Viognier of een droge Riesling. Toch liever rood? Kies dan voor een Bourgogne Pinot Noir of meer zuiderse Pinot Noir. 

Een haas moet met rode wijn. Een lekkere Portugese wijn, smaakvolle Carignan, een rijke Sangiovese of Chileense Carmenère zijn hier de beste keus. 

Loading...
Cecilia Beretta Valpolicella Ripasso
€15,99 €13,99

Cecilia Beretta Valpolicella Ripasso

Ripasso is een mengeling tussen een "gewone" rode Valpollicella en een Amarone. Ripasso krijgt een tweede gisting op de geperste ingedroogde druiven van de Amarone. De Ripasso rijpt tussen de 18 en 24 maanden op kleine houten vaatjes.
€15,99 €13,99
Meer info
Oude Werf Pinotage
€5,29

Oude Werf Pinotage

De Pinotagedruif is natuurlijk de referentiedruif van Zuid-Afrika en dat proeft u ook. Dit is een wijn met een heldere robijnrode kleur en sappige aroma’s van braambessen, kersen, rood fruit en kruiden. We proeven een toegankelijke rode wijn.
€5,29
Meer info
De Bortoli First Block Shiraz
€5,79

De Bortoli First Block Shiraz

Lekker fruitige rode wijn. Mooie, volle, donkere kleur. In de neus aroma's van bessen, pruimen en een beetje eik en vanille. Deze geuren zetten zich mooi verder in de smaken.  
€5,79
Meer info
Terre del Barolo Cannubi Barolo
€51,99

Terre del Barolo Cannubi Barolo

Uitzonderlijke wijn die behoort tot de absolute top van Barolo. Deze Grand Cru wordt gemaakt van 100% Nebbiolo druiven en genoot een rijping van minimum 2 jaar in kleine franse eiken vaten. Deze wijn behoort tot de absolute top in Italië.
€51,99
Meer info
Alain Jaume Clos de Sixte Lirac
€19,99 €15,99

Alain Jaume Clos de Sixte Lirac

Deze Clos de Sixte heeft dominante geuren van rode en zwarte gekonfijte vruchten (kirsch, wilde bramen). Vol en aangenaam in de mond, met aroma’s van zwarte bessenlikeur, kruiden, vanille en een lichte dropsmaak.
€19,99 €15,99
Meer info
Alamos Viognier
€9,99 €8,49

Alamos Viognier

Een Argentijnse wijn met een licht strogele kleur en een groene nuance. De neus is vol van het tropisch fruit zoals mango en limoen, in de verte hebben vangen we ook een lichte houttoets op. Wijn van hoge kwaliteit van Catena Zapata.
€9,99 €8,49
Meer info
Wente Beyer Ranch Zinfandel
€12,99

Wente Beyer Ranch Zinfandel

De neus is ruig en rustiek met intense vruchtentonen van wilde bramen en aardbeien. Daarnaast zijn ook tijm en rozemarijn te onderscheiden. De wijn heeft een krachtige en spectaculair sappige aanzet met een zijdezachte textuur.
€12,99
Meer info
Firriato Roccaperciata Rosso
€7,49

Firriato Roccaperciata Rosso

Schitterende robijnrode wijn met aroma's van kersen en bosbessen met tonen van vanille en kruiden. De wijn heeft een warme smaak met elegante tannine en een prachtige balans.  
€7,49
Meer info
Amplus One
€15,99

Amplus One

Robijnrode wijn met paarse schitteringen. De aroma's zijn zeer expressief en u zult kersen, bramen, cassis en wat tabak herkennen. Op het eindje een vleugje chocolade en zelfs grafiet. Dit is een krachtige wijn, we raden dan ook aan om de wijn even te d
€15,99
Meer info
Castello d'Alba Tinto
€12,99 €8,49

Castello d'Alba Tinto

Lekkere rode Portugese wijn, recht uit het hart van de Dourostreek. De aroma's van rood en zwart fruit komen je tegemoet. De body is mooi rond en vol met veel fruit, ondersteund door een 6 maanden houtrijping op Amerikaanse barriques. Evenwichtige en mooi
€12,99 €8,49
Meer info
Alain Jaume Blanc de Viognier
€16,99 €15,29

Alain Jaume Blanc de Viognier

Goudgele kleur, helder en schitterend. Intense neus met delicate aroma’s van bloemen en wit fruit, vanille, perzik en abrikoos. In de mond fris, mineraal en luchtig. Dit is zeker een wijn die je eens moet proberen.
€16,99 €15,29
Meer info
De Feudis Lounge Primitivo del Salento
€17,99 €11,99

De Feudis Lounge Primitivo del Salento

Een heel elegante robijnrode wijn met intense aroma’s van rode bessen, rijpe pruimen en kersenconfituur. Het palet is licht gekruid met toetsen van donkere peper en noties van vanille en cacao door de houtrijping. Schitterende wijn !
€17,99 €11,99
Meer info

Ontdek de lekkerste wijnen bij ieder type wild

Wildwijnen

De dagen worden weer wat korter, buiten wordt het kouder, de open haard of de verwarming mag dan weer aan. Maar dat betekent ook dat het wildseizoen er weer aan komt! Joehoe!

Lekker stevige wijn erbij denkt u dan… Ja, maar let op! Niet elke wijn past bij een wildgerecht. We geven u hierna graag wat extra tips mee.

 

Tip 1: Kies niet voor houtgerijpte wijnen

Vanwege de tannine kunnen houtgerijpte wijnen overkomen als uitdrogend. Een beetje hout is niet erg, maar te veel is zeker te vermijden. Een stevige rode wijn met zachte tannine en smaken van rijp fruit gaan de smaken van uw wild veel beter laten uitkomen. 

Tip 2: Witte wijn en wild gaat uiteraard ook prima.  

Een Chardonnay past heerlijk bij fazant. Gaat u de fazant braden, dan suggereren we een rijke en complexe Chardonnay maar ook een droge Riesling matcht hier goed. Gebruik als vuistregel dat bij licht wild, zoals gevogelte, lichte wijnen het beste passen. Zachte rode wijnen op basis van Merlot en Pinot Noir kunnen hier ook. 

Tip 3: Ga voor krachtige wijn bij ree of haas.

Ook bij ree of haas kiest u best niet voor wijnen met een hoger tanninegehalte, wat dus vaak voorkomt bij houtgerijpte wijnen. Ook hier zal een Pinot Noir, een Châteauneuf-du-Pape, rode wijn uit de Languedoc of een blend uit de Rhône beter op zijn plek zijn. 

Als u liever wijnen uit de nieuwe wijnwereld drinkt, of op zoek bent naar een wat goedkoper alternatief, kies dan voor een Zuid-Afrikaanse Pinotage, een Chileense Syrah of Australische Shiraz, Merlot of Tempranillo. Ga voor een wijn die al een paar jaar oud is. Met fruitige wijn doet u niets mis. 

 

Tip 4: Bos en Bourgogne

In de herfst vallen de bladeren van de bomen, welke vervolgens een laagje humus vormen en laat dát nu net een specifieke geur hebben. Deze specifieke geur kom je ook vaak tegen in een oudere Bourgognewijn. Dit type van wijn serveert u het best bij wild met klassieke groentjes die ook diezelfde aardse geuren en smaken hebben. We hebben het hier over groenten zoals o.a. witloof en spruitjes.  Schenk hierbij een rode Bourgogne, of een andere Pinot Noir of een Italiaanse Nebbiolo. 

 

Tip 5: Fruit kan een spelbreker zijn

Vaak wordt er fruit geserveerd bij wildgerechten, met gezoete veenbessen, chutneys, gestoofd fruit enzovoort. Hierdoor kan de smaakbalans soms omslaan en krijgt een goede wijn geen kans bij deze zoete bijgerechten. Toch graag fruit erbij? Dan kan je een Australische of Zuid-Afrikaanse Shiraz schenken maar ook een Zinfandel, Primitivo of Ottocento zijn dan lekker. Wat kan er nog? Een Château-Neuf-du-Pape of een Lirac, maar ook Pinotage, Carmenère, Carginan of een sappige Malbec staan hier ook hun mannetje.

 

Tip 6: Een oudere wijn past prima bij fazant

Bij fijn wild zoals fazant en ander gevogelte passen wijnen met veel Merlot zoals Pomerol en Saint-Emilion, maar ook de meeste "gewone" Bordeauxwijnen kunnen hier mee. Liever iets gewaagder? Kies dan voor een Pinot Noir uit een warme streek of een subtiele Sangiovese. Een "gsm-blend" met Grenache, Syrah en Mourvèdre is ook een goede keuze. 

 

Tip 7: Patrijs en Chardonnay

Kies een volle, intense Chardonnay bij Patrijs. Dit is een goede combinatie maar een jonge Barbera of zwoele Pinot Noir kunnen hier ook. 

Bij patrijs adviseren we volle, witte wijnen zoals een rijke Chardonnay, Viognier, complexe Verdicchio of de lichtere rode wijn met de nodige expressie en verfijning (bv. Pinot Noir, lichte Zinfandel, Zweigelt, Blaufränkisch, Barbera, …)

Tip 8: Eend en krachtpatsers

Als u een lekker stukje gebraden eend gaat serveren, dan kiest u best voor een volfruitige krachtpatser zoals een Syrah, Nebbiolo, kruidige Pinot Noir, Zinfandel of Primitivo.


Tip 9: Bij pelswild is de keuze wat ruimer

Bij pelswild passen het beste de wat complexere wijnen. Uiteraard mogen deze wijnen gerust vol fruitig en karaktervol zijn maar ook een snuifje kruidigheid is op zijn plaats. We denken hier aan Chileense, Zuid-Afrikaanse, Australische of Rhônewijnen met druivensoorten zoals Syrah, Cabernet, Tempranillo, Grenache/Garnacha of Mourvèdre. 

Bij everzwijn opteert u best voor wijnen zoals Châteauneuf-du-Pape of voor Portugese en Spaanse karaktervolle wijnen die een klein beetje hout hebben gehad. Ook altijd lekker is een Zuid Afrikaanse Pinotage of een stevigere Nebbiolo uit het Italiaanse Piëmonte.

Bij een lekkere smaakvolle wildstoverij passen rijke, soepele, fruitgedreven wijnen. Denk hierbij aan Shiraz-Cabernet blends, lekkere Carmenère, maar ook een Italiaanse Primitivo of Nero d'Avola en een Zinfandel is top. 

Tip 10: Subtiliteit bij konijn of haas

Bij een konijn kunt u ook prima een witte wijn serveren. Kies voor een Chardonnay, Viognier of een droge Riesling. Toch liever rood? Kies dan voor een Bourgogne Pinot Noir of meer zuiderse Pinot Noir. 

Een haas moet met rode wijn. Een lekkere Portugese wijn, smaakvolle Carignan, een rijke Sangiovese of Chileense Carmenère zijn hier de beste keus.