Ontdek de lekkerste wijnen bij ieder type wild

Wildwijnen

De dagen worden weer wat korter, buiten wordt het kouder, de open haard of de verwarming mag dan weer aan. Maar dat betekent ook dat het wildseizoen er weer aan komt! Joehoe!

Lekker stevige wijn erbij denkt u dan… Ja, maar let op! Niet elke wijn past bij een wildgerecht. We geven u hierna graag wat extra tips mee.

 

Tip 1: Kies niet voor houtgerijpte wijnen

Vanwege de tannine kunnen houtgerijpte wijnen overkomen als uitdrogend. Een beetje hout is niet erg, maar te veel is zeker te vermijden. Een stevige rode wijn met zachte tannine en smaken van rijp fruit gaan de smaken van uw wild veel beter laten uitkomen. 

Tip 2: Witte wijn en wild gaat uiteraard ook prima.  

Een Chardonnay past heerlijk bij fazant. Gaat u de fazant braden, dan suggereren we een rijke en complexe Chardonnay maar ook een droge Riesling matcht hier goed. Gebruik als vuistregel dat bij licht wild, zoals gevogelte, lichte wijnen het beste passen. Zachte rode wijnen op basis van Merlot en Pinot Noir kunnen hier ook. 

Tip 3: Ga voor krachtige wijn bij ree of haas.

Ook bij ree of haas kiest u best niet voor wijnen met een hoger tanninegehalte, wat dus vaak voorkomt bij houtgerijpte wijnen. Ook hier zal een Pinot Noir, een Châteauneuf-du-Pape, rode wijn uit de Languedoc of een blend uit de Rhône beter op zijn plek zijn. 

Als u liever wijnen uit de nieuwe wijnwereld drinkt, of op zoek bent naar een wat goedkoper alternatief, kies dan voor een Zuid-Afrikaanse Pinotage, een Chileense Syrah of Australische Shiraz, Merlot of Tempranillo. Ga voor een wijn die al een paar jaar oud is. Met fruitige wijn doet u niets mis. 

 

Tip 4: Bos en Bourgogne

In de herfst vallen de bladeren van de bomen, welke vervolgens een laagje humus vormen en laat dát nu net een specifieke geur hebben. Deze specifieke geur kom je ook vaak tegen in een oudere Bourgognewijn. Dit type van wijn serveert u het best bij wild met klassieke groentjes die ook diezelfde aardse geuren en smaken hebben. We hebben het hier over groenten zoals o.a. witloof en spruitjes.  Schenk hierbij een rode Bourgogne, of een andere Pinot Noir of een Italiaanse Nebbiolo. 

 

Tip 5: Fruit kan een spelbreker zijn

Vaak wordt er fruit geserveerd bij wildgerechten, met gezoete veenbessen, chutneys, gestoofd fruit enzovoort. Hierdoor kan de smaakbalans soms omslaan en krijgt een goede wijn geen kans bij deze zoete bijgerechten. Toch graag fruit erbij? Dan kan je een Australische of Zuid-Afrikaanse Shiraz schenken maar ook een Zinfandel, Primitivo of Ottocento zijn dan lekker. Wat kan er nog? Een Château-Neuf-du-Pape of een Lirac, maar ook Pinotage, Carmenère, Carginan of een sappige Malbec staan hier ook hun mannetje.

 

Tip 6: Een oudere wijn past prima bij fazant

Bij fijn wild zoals fazant en ander gevogelte passen wijnen met veel Merlot zoals Pomerol en Saint-Emilion, maar ook de meeste "gewone" Bordeauxwijnen kunnen hier mee. Liever iets gewaagder? Kies dan voor een Pinot Noir uit een warme streek of een subtiele Sangiovese. Een "gsm-blend" met Grenache, Syrah en Mourvèdre is ook een goede keuze. 

 

Tip 7: Patrijs en Chardonnay

Kies een volle, intense Chardonnay bij Patrijs. Dit is een goede combinatie maar een jonge Barbera of zwoele Pinot Noir kunnen hier ook. 

Bij patrijs adviseren we volle, witte wijnen zoals een rijke Chardonnay, Viognier, complexe Verdicchio of de lichtere rode wijn met de nodige expressie en verfijning (bv. Pinot Noir, lichte Zinfandel, Zweigelt, Blaufränkisch, Barbera, …)

Tip 8: Eend en krachtpatsers

Als u een lekker stukje gebraden eend gaat serveren, dan kiest u best voor een volfruitige krachtpatser zoals een Syrah, Nebbiolo, kruidige Pinot Noir, Zinfandel of Primitivo.


Tip 9: Bij pelswild is de keuze wat ruimer

Bij pelswild passen het beste de wat complexere wijnen. Uiteraard mogen deze wijnen gerust vol fruitig en karaktervol zijn maar ook een snuifje kruidigheid is op zijn plaats. We denken hier aan Chileense, Zuid-Afrikaanse, Australische of Rhônewijnen met druivensoorten zoals Syrah, Cabernet, Tempranillo, Grenache/Garnacha of Mourvèdre. 

Bij everzwijn opteert u best voor wijnen zoals Châteauneuf-du-Pape of voor Portugese en Spaanse karaktervolle wijnen die een klein beetje hout hebben gehad. Ook altijd lekker is een Zuid Afrikaanse Pinotage of een stevigere Nebbiolo uit het Italiaanse Piëmonte.

Bij een lekkere smaakvolle wildstoverij passen rijke, soepele, fruitgedreven wijnen. Denk hierbij aan Shiraz-Cabernet blends, lekkere Carmenère, maar ook een Italiaanse Primitivo of Nero d'Avola en een Zinfandel is top. 

Tip 10: Subtiliteit bij konijn of haas

Bij een konijn kunt u ook prima een witte wijn serveren. Kies voor een Chardonnay, Viognier of een droge Riesling. Toch liever rood? Kies dan voor een Bourgogne Pinot Noir of meer zuiderse Pinot Noir. 

Een haas moet met rode wijn. Een lekkere Portugese wijn, smaakvolle Carignan, een rijke Sangiovese of Chileense Carmenère zijn hier de beste keus. 

Loading...
Marqués de Somera Garnacha
€--,-- €--,--

Marqués de Somera Garnacha

Dit is een wijn met 100% Garnacha, dus kunt u genieten van de uitbundige aroma's van rijp rood fruit. De smaken zijn vol en geconcentreerd met een weelderig palet van rijpe bessen, frambozen en confituur. Deze wijn is mooi in balans en heeft een fijne afd
€--,-- €--,--
Meer info
De Bortoli First Block Shiraz Cabernet
€--,--

De Bortoli First Block Shiraz Cabernet

Lekker fruitige en kruidige rode wijn. Mooie, volle, donkere kleur. In de neus aroma's van bessen, pruimen en een beetje eik, peper en vanille. Op het pallet ontwaren we dezelfde aroma's.
€--,--
Meer info
Ernst Gouws & Co. Pinotage
€--,--

Ernst Gouws & Co. Pinotage

Wauw, de zwarte en rode bessen komen je tegemoet zodra je aan deze wijn ruikt. Deze geuren worden aangevuld met kruidnagel en wat steranijs. Deze Pinotage is lekker sappig. Robuust, barstensvol met fruit en wat eik invloeden op de achtergrond is dit het s
€--,--
Meer info
Château Monregard La Croix Pomerol
€--,--

Château Monregard La Croix Pomerol

In de neus zoete specerijen, rijp zwart fruit en vanille door de houtrijping. De wijn heeft een intens karakter en is stevig te noemen. De body is vol van fruit, ontdek ook wat toetsen van chocolade. 
€--,--
Meer info
Jerôme Quiot Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf du Pape
€--,--

Jerôme Quiot Domaine du Vieux Lazaret Châteauneuf du Pape

Het is een krachtige en volle wijn met zeer veel concentratie dankzij een lange inweking van de druiven voor de gisting. Door een moderne manier van vinifieren is de wijn reeds op dronk zodra hij op de markt verschijnt en blijft ook zeker nog enige jaren
€--,--
Meer info
Araldica Vini Barolo DOCG
€--,--

Araldica Vini Barolo DOCG

Bij deze Barolo kunt u genieten aroma's van bloemen en wat kruidigheid en van enthousiaste smaken van rood fruit. De wijn is complex te noemen waarbij een lichte aanwezigheid van hout op te merken is. De wijn is evenwichtig en heeft stevige doch versmol
€--,--
Meer info
Miguel Torres Finca  Carmenère
€--,--

Miguel Torres Finca Carmenère

Deze Carmenère is elegant kruidig met in de neus bessen, cassis maar ook eucalyptus. De heldere kersenrode kleur is de start van een lekker wijntje met fruitige tannines. Een geoefend persoon herkent ook wat leer, zoethout en nootmuskaat op de achtergrond
€--,--
Meer info
Firriato Etna Rosso
€--,--

Firriato Etna Rosso

Deze robijnrode wijn heeft een zeer elegant en fruitig boeket. In de neus ruiken we framboos, cassis, bosbessen, pruimenconfituur, zwarte kersen, zoethout, amandel, peper, gedroogde viooltjes, mineraal en een beetje gerookt. De smaak is evenwichtig en har
€--,--
Meer info
Goats do Roam Red Blend
€--,-- €--,--

Goats do Roam Red Blend

De naam van deze wijn is uiteraard ludiek maar de opzet of reden achter deze naam is wat nobeler dan enkel een ludieke woordspeling op Cotes du Rhone. De eigenschap van een geit om altijd op zoek te blijven gaan naar iets lekkers was de basis van deze wij
€--,-- €--,--
Meer info
Antinori Peppoli Chianti Classico DOCG
€--,--

Antinori Peppoli Chianti Classico DOCG

Prachtige kersenrode kleur. In de neus intens fruitige aroma's van kersen, rode bessen die worden aangevuld met violetjes en wat eik. De body is fris, hartig met versmolten tannines. De finish is lang en fruitig. 
€--,--
Meer info
Firriato Roccaperciata Rosso
€--,--

Firriato Roccaperciata Rosso

Schitterende robijnrode wijn met aroma's van kersen en bosbessen met tonen van vanille en kruiden. De wijn heeft een warme smaak met elegante tannine en een prachtige balans.  
€--,--
Meer info
Luigi Bosca Finca La Linda Viognier
€--,-- €--,--

Luigi Bosca Finca La Linda Viognier

In het glas ziet u een mooie goudgele kleur. Een geurenpakket van rijpe perzik, abrikoosjes, floraal met violetsnoepjes en een vanillevleugje. Fluwelige smaaktextuur, zoetrijp geel en wit fruit met afgewerkte zuren in de afdronk.
€--,-- €--,--
Meer info

Ontdek de lekkerste wijnen bij ieder type wild

Wildwijnen

De dagen worden weer wat korter, buiten wordt het kouder, de open haard of de verwarming mag dan weer aan. Maar dat betekent ook dat het wildseizoen er weer aan komt! Joehoe!

Lekker stevige wijn erbij denkt u dan… Ja, maar let op! Niet elke wijn past bij een wildgerecht. We geven u hierna graag wat extra tips mee.

 

Tip 1: Kies niet voor houtgerijpte wijnen

Vanwege de tannine kunnen houtgerijpte wijnen overkomen als uitdrogend. Een beetje hout is niet erg, maar te veel is zeker te vermijden. Een stevige rode wijn met zachte tannine en smaken van rijp fruit gaan de smaken van uw wild veel beter laten uitkomen. 

Tip 2: Witte wijn en wild gaat uiteraard ook prima.  

Een Chardonnay past heerlijk bij fazant. Gaat u de fazant braden, dan suggereren we een rijke en complexe Chardonnay maar ook een droge Riesling matcht hier goed. Gebruik als vuistregel dat bij licht wild, zoals gevogelte, lichte wijnen het beste passen. Zachte rode wijnen op basis van Merlot en Pinot Noir kunnen hier ook. 

Tip 3: Ga voor krachtige wijn bij ree of haas.

Ook bij ree of haas kiest u best niet voor wijnen met een hoger tanninegehalte, wat dus vaak voorkomt bij houtgerijpte wijnen. Ook hier zal een Pinot Noir, een Châteauneuf-du-Pape, rode wijn uit de Languedoc of een blend uit de Rhône beter op zijn plek zijn. 

Als u liever wijnen uit de nieuwe wijnwereld drinkt, of op zoek bent naar een wat goedkoper alternatief, kies dan voor een Zuid-Afrikaanse Pinotage, een Chileense Syrah of Australische Shiraz, Merlot of Tempranillo. Ga voor een wijn die al een paar jaar oud is. Met fruitige wijn doet u niets mis. 

 

Tip 4: Bos en Bourgogne

In de herfst vallen de bladeren van de bomen, welke vervolgens een laagje humus vormen en laat dát nu net een specifieke geur hebben. Deze specifieke geur kom je ook vaak tegen in een oudere Bourgognewijn. Dit type van wijn serveert u het best bij wild met klassieke groentjes die ook diezelfde aardse geuren en smaken hebben. We hebben het hier over groenten zoals o.a. witloof en spruitjes.  Schenk hierbij een rode Bourgogne, of een andere Pinot Noir of een Italiaanse Nebbiolo. 

 

Tip 5: Fruit kan een spelbreker zijn

Vaak wordt er fruit geserveerd bij wildgerechten, met gezoete veenbessen, chutneys, gestoofd fruit enzovoort. Hierdoor kan de smaakbalans soms omslaan en krijgt een goede wijn geen kans bij deze zoete bijgerechten. Toch graag fruit erbij? Dan kan je een Australische of Zuid-Afrikaanse Shiraz schenken maar ook een Zinfandel, Primitivo of Ottocento zijn dan lekker. Wat kan er nog? Een Château-Neuf-du-Pape of een Lirac, maar ook Pinotage, Carmenère, Carginan of een sappige Malbec staan hier ook hun mannetje.

 

Tip 6: Een oudere wijn past prima bij fazant

Bij fijn wild zoals fazant en ander gevogelte passen wijnen met veel Merlot zoals Pomerol en Saint-Emilion, maar ook de meeste "gewone" Bordeauxwijnen kunnen hier mee. Liever iets gewaagder? Kies dan voor een Pinot Noir uit een warme streek of een subtiele Sangiovese. Een "gsm-blend" met Grenache, Syrah en Mourvèdre is ook een goede keuze. 

 

Tip 7: Patrijs en Chardonnay

Kies een volle, intense Chardonnay bij Patrijs. Dit is een goede combinatie maar een jonge Barbera of zwoele Pinot Noir kunnen hier ook. 

Bij patrijs adviseren we volle, witte wijnen zoals een rijke Chardonnay, Viognier, complexe Verdicchio of de lichtere rode wijn met de nodige expressie en verfijning (bv. Pinot Noir, lichte Zinfandel, Zweigelt, Blaufränkisch, Barbera, …)

Tip 8: Eend en krachtpatsers

Als u een lekker stukje gebraden eend gaat serveren, dan kiest u best voor een volfruitige krachtpatser zoals een Syrah, Nebbiolo, kruidige Pinot Noir, Zinfandel of Primitivo.


Tip 9: Bij pelswild is de keuze wat ruimer

Bij pelswild passen het beste de wat complexere wijnen. Uiteraard mogen deze wijnen gerust vol fruitig en karaktervol zijn maar ook een snuifje kruidigheid is op zijn plaats. We denken hier aan Chileense, Zuid-Afrikaanse, Australische of Rhônewijnen met druivensoorten zoals Syrah, Cabernet, Tempranillo, Grenache/Garnacha of Mourvèdre. 

Bij everzwijn opteert u best voor wijnen zoals Châteauneuf-du-Pape of voor Portugese en Spaanse karaktervolle wijnen die een klein beetje hout hebben gehad. Ook altijd lekker is een Zuid Afrikaanse Pinotage of een stevigere Nebbiolo uit het Italiaanse Piëmonte.

Bij een lekkere smaakvolle wildstoverij passen rijke, soepele, fruitgedreven wijnen. Denk hierbij aan Shiraz-Cabernet blends, lekkere Carmenère, maar ook een Italiaanse Primitivo of Nero d'Avola en een Zinfandel is top. 

Tip 10: Subtiliteit bij konijn of haas

Bij een konijn kunt u ook prima een witte wijn serveren. Kies voor een Chardonnay, Viognier of een droge Riesling. Toch liever rood? Kies dan voor een Bourgogne Pinot Noir of meer zuiderse Pinot Noir. 

Een haas moet met rode wijn. Een lekkere Portugese wijn, smaakvolle Carignan, een rijke Sangiovese of Chileense Carmenère zijn hier de beste keus.