Terre del Barolo Notte d'Estate Moscato d'Asti

Een witte, licht mousserende wijn die bekend staat om haar zoete en zomerse smaak. De wijn is goudgeel van kleur en bevat minder alcohol dan de gemiddelde wijn. Een echte aanrader bij een lekker dessert. ...Meer informatie

Wijnbeschrijving van deze Moscato d'Asti:

Een witte, licht mousserende wijn die bekend staat om haar zoete en zomerse smaak. De wijn is goudgeel van kleur en bevat minder alcohol dan de gemiddelde wijn.

De smaak doet denken aan bloesems en nectarines. De wijn is echter verre van mierzoet: hij is eerder licht en verfrissend.

Druiven:

Moscato d’Asti (100%) wordt gemaakt van een soort Muskaatdruif, meer specifiek de “Moscato Bianco” ofwel de “Muscat blanc à petit grains”. Deze muskaatdruif is een van de oudste druiven ter wereld die nog bestaat en gebruikt wordt voor het maken van wijn.

Al in de Griekse oudheid werd deze druif gebruikt. Via de Grieken kwam deze druif bij de Roemeinen, door wie zij “Apiane” genoemd werd, de druif van de bijen. Bijen worden namelijk door de sterke en zoete geur aangetrokken. Een andere bekende Moscato druif is de “Muskaat van Alexandrië”, die veelal in Frankrijk wordt geteeld.

Gastronomie voor deze Moscato wijn:

Deze Italiaanse wijn wordt vaak gedronken als dessertwijn bij lichtere nagerechten, zoals bij een dessert van gepocheerde peer met vanille-ijs. Moscato d’Asti is ook heerlijk als aperitief voor een diner in de zon. Ook voor een bruisend feestje op een koele zomeravond is het een echte must.

Productiemethode:

Bij het maken van Moscato d’Asti is het van essentieel belang dat gisting vroegtijdig tot een halt geroepen wordt zodat de zoetheid van de wijn gewaarborgd wordt. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat niet alle aanwezige suikers omgezet worden in alcohol.

Dit gebeurt door de wijn te koelen tot het vriespunt, zodat de gisting stopt. Na omstreeks een jaar gaat de temperatuur omhoog en worden er gisten toegevoegd aan de most. Het licht bruisende tintje in de wijn is via dit natuurlijke proces van gisting ontstaan. Na deze gisting is de wijn uiteindelijk klaar om gefilterd en vervolgens gebotteld te worden. Voila, een heerlijke Moscato d’Asti!

Over het wijnhuis:

Terre del barolo werd opgericht in 1958 en is een hechte samenwerking van 400 boeren en 600 hectare aan wijngaarden die gelegen zijn tussen de prachtige heuvels van Alba en in Barolo aan de oevers van de rivier.

Dit huis werd al meermaals de hemel in geprezen door verschillende recensies zoals in de Gambero Rosso, de referentie voor Italiaanse wijnen.

Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


Hein Derieuw Geplaatst op 16 April 2018 at 05:40

zeer lekker en licht wijntje, uitstekend als aperitief.


Hilde Verboven Geplaatst op 18 November 2014 at 18:57

Had Asti leren kennen deze zomer in Italië en heb er terug een lekkere gevonden hier in België. Iets duurder dan in Italië maar dat blijkt dan weer door de hoge accijnzen te komen liet ik me vertellen! Mooie fles, aangenaam verfrissend en smaakt naar meer.


Joris Van den Heuvel Geplaatst op 24 September 2014 at 15:43

Ik hou van een zoet wijntje! Wel, dit is echt een aanrader. Dat kleine bubbeltje erin maakt het extra lekker.


4.65 sterren gebaseerd op 3 beoordelingen Uw review toevoegen