Lees alles over MCC wijnen

Methode Cap Classique

Schuimwijnen wereldwijd volgens de “méthode traditionnelle” mogen zich niet zomaar Champagne noemen. De Franse controlerende instantie, CIVC, maakte destijds bezwaar tegen het gebruik van de vermelding “méthode champenoise” alsook tegen elke ongeoorloofde verwijzing naar Champagne en de Champagnestreek. De regels hiervoor moesten strikt worden nageleefd, zo ook in Zuid-Afrika. Daarom noemen de Zuid-Afrikaanse wijnboeren hun mousserende “vonkelwyn” sindsdien Méthode Cap Classique (MCC).

 

Je zou kunnen zeggen dat Méthode Cap Classique de Zuid-Afrikaanse versie van Champagne is volgens de méthode traditionnelle. Deze methode houdt in dat er een tweede gisting plaatsvindt in de fles. Die tweede gisting zorgt ervoor dat een gewone “stille” wijn wordt omgezet in schuimwijn, met andere woorden dat er bubbels in de wijn komen.

 

De naam zou zijn afgeleid van het feit dat de klassieke kunst van het wijnmaken door de Franse Hugenoten bij de Kaap werd geïntroduceerd.

 

Cap Classique Association, het controle-orgaan dat toezicht houdt op het Cap Classique label, gaat na of alles volgens het MCC-boekje is gegaan. Dat er bijvoorbeeld geen Méthode Charmat gebruikt werd. Deze laatste methode laat de tweede gisting plaatsgrijpen in grote stalen tanks en niet in de fles.

 

Je kan in theorie vonkelwyn maken van elke druivensoort. Maar vaak houdt men vast aan de “edelblend”. Dit betekent dat men schuimwijnen gaat maken met druivensoorten waarmee ook Champagne gemaakt wordt: Pinot Noir en Chardonnay.

Loading...
Geen producten gevonden...

Lees alles over MCC wijnen

Methode Cap Classique

Schuimwijnen wereldwijd volgens de “méthode traditionnelle” mogen zich niet zomaar Champagne noemen. De Franse controlerende instantie, CIVC, maakte destijds bezwaar tegen het gebruik van de vermelding “méthode champenoise” alsook tegen elke ongeoorloofde verwijzing naar Champagne en de Champagnestreek. De regels hiervoor moesten strikt worden nageleefd, zo ook in Zuid-Afrika. Daarom noemen de Zuid-Afrikaanse wijnboeren hun mousserende “vonkelwyn” sindsdien Méthode Cap Classique (MCC).

 

Je zou kunnen zeggen dat Méthode Cap Classique de Zuid-Afrikaanse versie van Champagne is volgens de méthode traditionnelle. Deze methode houdt in dat er een tweede gisting plaatsvindt in de fles. Die tweede gisting zorgt ervoor dat een gewone “stille” wijn wordt omgezet in schuimwijn, met andere woorden dat er bubbels in de wijn komen.

 

De naam zou zijn afgeleid van het feit dat de klassieke kunst van het wijnmaken door de Franse Hugenoten bij de Kaap werd geïntroduceerd.

 

Cap Classique Association, het controle-orgaan dat toezicht houdt op het Cap Classique label, gaat na of alles volgens het MCC-boekje is gegaan. Dat er bijvoorbeeld geen Méthode Charmat gebruikt werd. Deze laatste methode laat de tweede gisting plaatsgrijpen in grote stalen tanks en niet in de fles.

 

Je kan in theorie vonkelwyn maken van elke druivensoort. Maar vaak houdt men vast aan de “edelblend”. Dit betekent dat men schuimwijnen gaat maken met druivensoorten waarmee ook Champagne gemaakt wordt: Pinot Noir en Chardonnay.