Overgaauw Merlot

Deze wijn heeft een zeer mooie structuur, een krachtige doch zachte wijn met een rijke combinatie van donkere kersen, hints van donkere mokka chocolade en elegante kruidige toetsen door de houtrijping in het aroma. ...Meer informatie

Proefnotitie van deze Zuid Afrikaanse Merlot wijn:

Overgaauw is een pionierswijnhuis en bracht dan ook als eerste een wijn van 100% Merlot op de Zuid-Afrikaanse markt. Dit was reeds in 1983. Deze wijn heeft een zeer mooie structuur, een krachtige doch zachte wijn met een rijke combinatie van donkere kersen, hints van donkere mokka chocolade en elegante kruidige toetsen door de houtrijping in het aroma.

De wijn heeft fijne, krachtige tannines die mooi in balans zijn met een stevige body aan fruitigheid 
Een indrukwekkende afdronk. Overgaauw raadt aan de wijn 2 uur vooraf te decanteren om alle aroma’s ten volle tot zijn recht te laten komen.

Awards:

John Platter: 3 stars
South African Wine Guide 2014

Druivenras:

100% Merlot

Houtrijping:

Deze wijn onderging een houtrijping van maar liefst 18 maanden en dit gedeeltelijk in nieuwe, tweede-, derde-, en vierdejaars oude Franse eikenhouten vaten. Men gebruikt telkens kleine vaten van 225 liter voor de optimale smaken. 

Heerlijke gastronomische combinaties:

Lekker bij foie gras, carpaccio, lamsvlees met fijne kruiden, blauwe kazen, noten, eendenborst, kriekentaart, osso bucco en zacht rood vlees. Tevens een ideale begeleider bij de Thaise keuken.

 

Over de wijnstreek Stellenbosch:

Deze streek is het centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Er is zelfs een universiteitsafdeling speciaal voor wijnbouw. Veel lokale en succesvolle wijnmakers ontvingen daar hun opleiding. 
Deze microklimaten maken de streek bijzonder geschikt voor de teelt van een groot aantal druivenrassen. Hoger op de helling is het koeler en bevat de bodem meer graniet. De gemiddelde neerslag schommelt tussen 600 en 800 millimeter per jaar.

 

Over het wijnhuis Overgaauw:

Overgaauw is al meer dan een eeuw oud en is ondertussen bezig aan de vierde generatie in de familie en is zo een van de eerste “families van de Kaapse Wijn”. Overgaauw is voorzichtig met modernisering aangezien ze geen afbreuk willen doen aan hun rijke erfenis, echter weerhield dit hen niet om recent een release te doen van nieuwe wijnen op topkwaliteit alsook de etiketten te vernieuwen van het bestaande wijn assortiment. 

Overgaauw was door de geschiedenis ook vaak pionier. Zo produceerden ze de eerste Zuid-Afrikaanse Merlot (1982), waren ze een van de eerste producenten van Chardonnay in Zuid-Afrika, hebben ze als één van de eerste in Zuid-Afrika hun wijn laten rijpen in Franse eiken vaten,… 
Dit alles heeft bijgedragen tot hun rijke historische achtergrond en belangrijke aanwezigheid in de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse wijn.

Overgaauw is gelegen op de heuvels ten westen van Stellenbosch, in het Stellenbosch Kloof gebied, met een hoogte van 100 tot 220 meter boven de zeespiegel. De 70ha wijngaarden van het landgoed liggen zuidelijk gericht richting de Atlantische Oceaan en False Bay, dat op slechts 15 km afstand ligt. 
 
De koele maritieme bries brengt de gemiddelde temperatuur omlaag tijdens de warme zomermaanden en beschermt zo de bladeren om de druiven optimaal te laten rijpen en draagt zo bij aan de ontwikkeling van de intense smaken bij Overgaauw.

Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


Mario de Vries Geplaatst op 10 December 2014 at 07:27

Lekkere merlot wijn en heel snelle levering


Roger Vanderstappen Geplaatst op 4 November 2014 at 23:42

Jarenlang waren we uitermate liefhebbers van Zuid-Afrikaanse wijnen als Simonsig en Warwick. Op aanraden van Wijnmarkt kozen we nu voor de Overgaauw Merlot en de Overgaauw Cabernet Sauvignon. We betaalden nu 5€ minder dan gewoonlijk voor onze geliefkoosde wijnen en zijn hier uitermate tevreden mee. Een nieuw wijntje voor onze zelfgemaakte stoofpotjes.... Thnx voor de tip!!!


4.5 sterren gebaseerd op 2 beoordelingen Uw review toevoegen