Mooiplaas Vino Baruzzo

Deze wijn is gemaakt zoals een Franse Beaujolais. De paarsrode kleur geeft aan dat dit een jonge wijn is.
En dat komt ook in de neus terug met de aanwezigheid van verse kersen. ...Meer informatie

Hoe proeft deze Zuid Afrikaanse wijn:

Deze wijn is gemaakt zoals een Franse Beaujolais. De paarsrode kleur geeft aan dat dit een jonge wijn is.
En dat komt ook in de neus terug met de aanwezigheid van verse kersen.
Ondanks dat deze wijn 100% Merlot is, beschouwen de wijnmakers dit als een 'rode witte wijn', want mag best gekoeld gedronken worden. De wijn heeft ook een laag alcoholpercentage.
Het is ook een echt zomers wijntje en floreert bij makkelijke gerechten.

Voor Mooiplaas is het zeer belangrijk dat de wijnen zoveel mogelijk een natuurlijk product blijven en is de 'bemoeienis' bij de wijnen zo laag mogelijk. De wijnen worden dan ook niet gefilterd. Dit kan betekenen dat er wat sediment in de fles zit, dit is een bewuste keuze.

 

Het verhaal achter deze wijn:

In december 1940 werd een bataljon Italiaanse soldaten gevangen genomen en als 'prisoners of war' teruggevoerd naar Zuid-Afrika. Deze soldaten werden vervolgens aan het werk gezet op landbouwgronden in Boland en Karoo. 
Een vijftal krijgsgevangenen werd te werk gesteld bij een wijngaard aan de Botterlary Road in Stellenbosch. De officier van deze groep was Lieutenant Baruzzo, afkomstig van een aristocratische familie. Zijn eigen familie produceerde ook wijn en daarom zat Baruzzo al snel op zijn plek en kon aldaar fuore maken. 
Bij de wijngaard van Mooiplaas was hij onder andere verantwoordelijk voor het installeren van grote fermentatie tanks, die nu nog worden gebruikt. 
Ook persoonlijk ging het Baruzzo voor de wind want hij liet aan snel aan zijn familie weten in Zuid-Afrika te blijven want hij had er de liefde van zijn leven ontdekt, zijn vrouw. 

 

Druivenras:

100% Merlot

Lekker bij deze rode wijn:

De wijn past goed bij pizza en pasta, maar lekker bij hartige hapjes en gebakken zalm. 

Over de wijnstreek Stellenbosch:

Stellenbosch is zowel in historisch als in kwalitatief opzicht het meest toonaangevende wijnbouwgebied van Zuid-Afrika. Het gebied ontleent zijn naam aan de stad Stellenbosch, al ruim drie eeuwen lang het centrum van de Kaapse wijnbouw. Stellenbosch is de hoofdstad van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie en tevens de vestigingsplaats van een vooraanstaand onderzoeks- en opleidingsinstituut.

De wijngaarden van Stellenbosch liggen op minder dan een uur van het centrum van Kaapstad. Hoewel het herkomstgebied een verrassende verscheidenheid aan terroirs kent – bodem en microklimaat geven grote verschillen te zien – is de verkoelende nabijheid van de Indische Oceaan een constante factor. In tegenstelling tot het binnenland is het landschap van de Kaap een oase van groen en kleuren.

 

Over wijndomein Mooiplaas:

Opgericht door de familie Roos, de wijngaarden van Mooiplaas liggen aan de Botterlary Road te Stellenbosch. Met veel passie voor het milieu maken zij milieubewuste wijnen. 

De omgeving is werkelijk prachtig, de biodiversiteit op en rond de domeinen is uitgebreid en het is er werkelijk fantastisch om even te vertoeven. 
De Mooiplaas Private Nature Reserve ligt in het Cape Floral Kingdom, dat opgenomen is in het Unesco Werelderfgoed bestand. Er zijn slechts 6 natuurdomeinen ter wereld die daarin zijn opgenomen. 

De wijngaarden worden dan ook absoluut niet met pesticiden bestrijd maar werkt men met een uitgekiend natuurlijk ecosysteem en worden alle druiven met de hand geplukt om de impact op dat ecosysteem zo klein mogelijk te houden. 

Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


Chris Stockmans Geplaatst op 13 Juni 2018 at 14:07

Voor onze wijnclub zoeken we regelmatig een wat specialere wijn, via Chantal kwamen dan uit bij deze nieuwe wijn. Tof omdat deze minder alcohol heeft en een schoon verhaal heeft.


5 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen Uw review toevoegen