La Montina Franciacorta Aurum Millésimato 2009

De Millesimato bestaat uit Chardonnay en Pinot noir, die de wijn elegantie, finesse en structuur geeft voor deze heerlijke blend. Deze mix is een combinatie met een zeer zachte indruk en produceert een uitgesproken gouden getinte wijn. ...Meer informatie

Hoe proeft deze Franciacorta:

De Millesimato bestaat uit Chardonnay en Pinot noir, die de wijn elegantie, finesse en structuur geeft voor deze heerlijke blend. Deze blend is een combinatie met een zeer zachte indruk en produceert een uitgesproken gouden getinte wijn van onmiskenbare persoonlijkheid.

De mousse is zacht en de bellen persistent en lang. De hints van onrijpe vruchten en noten gecombineerd met steenfruit en een vleugje vanille zorgen in de mond voor een volle en diepe smaak.

Druivensoort:

60% Chardonnay & 40% Pinot Noir

Houtrijping:

36 maanden deels in barrique en deels in inox tanks.

Gastronomie:

Prachtig aperitief, bij vis- en voorgerechten.

Over de streek Franciacorta:

Franciacorta is de ‘champagne’ van Italië. Het gebied brengt prachtige mousserende wijnen voort die net als champagne op dezelfde manier gemaakt worden, namelijk volgens de méthode traditionelle.

De Franciacorta is een heuvelachtige streek tussen de stad Brescia en het zuiden van het Iseomeer. In het zuiden wordt het gebied begrensd door de berg Monte Orfano (451 m.). Het is bekend vanwege zijn harmonieuze landschap en de productie van mousserende wijnen volgens de méthode traditionnelle (Franciacorta DOCG). Daarnaast worden er zowel rode als witte wijnen met de naam "Terre di Franciacorta" geproduceerd.

Prehistorische vondsten hebben uitgewezen dat de streek al sinds de steentijd bewoond wordt. De grootste plaats van de Franciacorte is Rovato dat een goed geconserveerd middeleeuws centrum heeft.

Over het wijnhuis:

Tenuta La Montina. Dit familiebedrijf in het dorpje Monticelli Brusati in het noordoosten van Franciacorta is in 1987 opgericht door de drie broers Vittorio, Gian Carlo en Alberto Bozza. De geschiedenis van het domein gaat ver terug. In 1620 wordt er voor het eerst melding gemaakt van het landhuis ‘Benedetto Montini’. Vanaf dat moment worden het huis en de omliggende wijngaarden ‘La Montina’ genoemd. Het bedrijf werkt met twee grote champagnepersen en met pneumatische ballonpersen. La Montina bezit nu 72ha wijngaarden.

De jaarlijkse productie bedraagt zo’n 450.000 flessen, uitsluitend mousserende wijn. De ligging van het nabijgelegen Lago d’Iseo geeft het gebied een ideaal microklimaat voor het produceren van druiven voor mousserende wijn. Men maakt wijnen volgens de Franciacorta-methode. Die houdt in dat je voor witte mousserende wijn alleen chardonnay en pinot noir en voor rosé pinot noir mag gebruiken. De druiven moeten met de hand geoogst worden in manden van 18-20kg. De tweede gisting op fles moet minstens 18 maanden duren voor non-vintage wijn, minstens 30 maanden voor vintage (millesimé, dus met oogstjaar op het etiket) en minstens 60 maanden voor de riserva.

Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen