Grande Provence The Amphora Chenin Blanc old vine

Deze uniek Amphora wijn is verfrissend aromatisch met vooraan een vleugje mandarijn en citrus. Deze aroma's zetten zich voort op de smaken waarbij dat de aanwezigheid van de Viognier duidelijk is. Een elegante en complexe wijn waarbij de verschillende tex ...Meer informatie

Hoe proeft deze Amphora wijn:

Soms is het heel mooi om te zien hoe oude technieken een nieuw leven krijgen. Want er is eigenlijk niks origineel aan deze wijn, maar de Amphora Chenin Blanc Old Vine is wel een unieke wijn en een musthave voor iedere wijncollectie. Gebaseerd op de methode van de Grieken en Romeinen, deze wijn mocht rijpen in een amphora van zo'n 400 liter, gemaakt uit klei.
Deze amphora's werden gemaakt in Firenze door Manetti Gusmano die dit al zo'n 7 generaties doen.

Om deze wijn te maken werd een wijngaard met Chenin Blanc ranken van zo'n 34 jaar oud gekozen. De druiven mochten zo lang mogelijk aan de ranken hangen zodat ze zoveel mogelijk smaken en aroma's in zich kunnen opnemen. 
Alle steeltjes werden met de hand verwijderd, mochten vervolgens natuurlijk fermenteren en het sap ging daarna voor zo'n 7 maanden in de Amphora. 

De samenstelling is vooral Chenin Blanc en er is een heel klein deel Muscat d'Alexandria aan toegevoegd. Verder werden er ook nog Viognierschillen aan toegevoegd voor wat textuur. 
Na de 7 maanden in de Amphora ging de volledige wijn nog een maand in een vat van 500 liter. 

Nu over de smaak: De wijn is verfrissend aromatisch met vooraan een vleugje mandarijn en citrus. Deze aroma's zetten zich voort op de smaken waarbij dat de aanwezigheid van de Viognier duidelijk is. Een elegante en complexe wijn waarbij de verschillende texturen in de lagen mooi op te merken zijn. 

Awards:

91/100 van Tim Atkin

 

Druivenras:

100% Chenin Blanc

 

Rijping:

7 maanden in een Amphora in klei van zo'n 400 liter en vervolgens nog 1 maand in een eiken houten van van 500 liter. 

 

Gastronomie bij deze Zuid-Afrikaanse topper:

Deze wijn dient in excellent gezelschap gedronken te worden, gewoon op zichzelf.

Over de wijnstreek Franschhoek:

De Franschhoek vallei maakt officieel onderdeel uit van Paarl, en is gelegen ten zuiden van Paarl en ten oosten van Stellenbosch. Omdat er aan twee kanten bergen liggen die hoog uitreiken boven de vallei, is het klimaat tamelijk gevarieerd. Hier in Franschhoek vestigden de Franse Hugenoten zich oorspronkelijk. Vandaar dat de meeste boerderijen en landgoederen nog steeds Franse namen hebben. 

In Franschhoek loop je door de Bordeauxstraat en kun je eten in de “Auberge de Provence”. In één van de prachtige tuinen staat verdwaald een bordje: ‘pétanque’. Maar ook de namen van de wijnen, zoals La Motte, Chamonix en Grande Provence houden de herinnering aan de Fransen levendig.

 

Over het wijnhuis Grande Provence:

La Grande Provence, gelegen in Franschhoek, is één van de bekendste wijndomeinen in deze regio. Belangrijk om weten is dat ze een geschiedenis hebben van meer dan 300 jaar en dat het landgoed sinds 2004 in Belgisch-Nederlandse handen is. Ze maken niet enkel prachtige wijnen op het domein, maar hebben ook een hoog aangeschreven restaurant en kunstgalerij. 

Maw, het plaatje klopt hier. Een schitterende plek om te vertoeven met een goed glas wijn en een heerlijke lunch of diner. Het wijndomein heeft een 30 hectare aan wijngaarden die beheerd worden door wijnmaker Karl Lambour. Karl Lambour heeft reeds een zeer indrukwekkende carrière achter de rug in de Zuid-Afrikaanse wijnbouw, zo was hij onder andere wijnmaker bij The Bergkelder, Zevenwacht, Meerendal, Constantia Glen en Holden Manz.

Bekijk alle wijnen van wijnhuis Grande Provence >

Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen