Catena Malbec

Schitterend heldere en kersenrode kleur. Een levendig bouquet rijpe aroma's van zwarte bes, drop, munt, tabak en een toets van exotisch wit fruit. Maar weinig wijnen herbergen zoveel aroma's als deze wijn van Catena Zapata. ...Meer informatie

Proefnotities van deze Argentijnse wijn:

Schitterend heldere en kersenrode kleur. Een levendig bouquet rijpe aroma's van zwarte bes, drop, munt, tabak en een toets van exotisch wit fruit. Maar weinig wijnen herbergen zoveel aroma's als deze wijn van Catena Zapata.

De druiven komen van de hoogste wijngaarden van de familie Catena, dit zijn ook meteen de hoogste wijngaarden in het Andes gebergte en zelfs ter wereld. De smaak is weelderig en heeft een mooie textuur, het fruit komt op de voorgrond en de tabak en specerijen komen in de tweede aanzet. De afdronk is krachtig en heeft volwassen tannines. Kortom een klassevolle wijn van de hand van Nicola en Catena Zapata.

Na de vergisting van de wijn gaat hij voor 12 tot zelfs 16 maanden in houten barriques. De meeste zijn nieuwe Franse eiken en een deel van de wijn wordt in gebruikte eiken vaten gedaan. Dit is om de houtsmaak niet te laten overheersen in de wijn.

Awards

91 punten Robert Parker
Silver Medal Decanter World Wine Awards

Druivensoorten:

100% Malbec

Lekker bij deze volle Malbec:

Dit is een krachtige wijn die vraagt naar krachtige gerechten. Een gegrilde steak is hier het ideale voorbeeld van. Verder gaan ook wildgerechten heel goed samen met deze wijn.

Over het wijnhuis Catena Zapata:

Nicola Catena zeilde in 1898 van Italië naar Argentinië, op de vlucht voor de hongersnood die toen in Europa heerste. Hij was een ontzettende optimist en was vastberaden om in Mendoza het beloofde land te ontdekken. In 1902 plantte hij zijn eerste Malbec wijngaarden aan. Deze druivensoort was toen een kruising met een druivensoort in Bordeaux en hij was er zeker van dat de Malbec druif ging schitteren in de Andes.

De zoon van Nicola, Domingo, erfde enkele jaren later het wijnhuis. Domingo breidde het wijnhuis de volgende jaren enorm uit en was toen al een leidend wijnhuis in Argentinië. Elk jaar kocht hij meer en meer grond en plantte deze allemaal aan met wijnranken, in het begin vooral voor de Malbec druif. Het wijnhuis floreerde de volgende decennia enorm.

In 1960 werd het echter heel moeilijk, er heerste een enorme economische crisis in Argentinië en Domingo vreesde dat hij geen wijn meer kon verkopen. Hij ging bij zijn zoon Nicolas om advies vragen, die had toen net een diploma behaald in de economie. Nicolas adviseerde om dat jaar niet te oogsten en geen wijn te maken.

Maar vader Domingo oogstte toch zijn druiven en maakt er wijn van. Tot zijn grote spijt werden er bijna geen flessen verkocht dat jaar en hielden ze er een enorme financiële kater aan over. Later dat jaar besloot hij om zijn zoon Nicolas mee in het wijnhuis te vragen. Nicolas Catena zorgde ervoor dat het wijnhuis de economische crisis overleefde en dat ze er zelfs een heel stuk sterker uitkwamen.

Nicolas concentreerde zich op de uitbreiding voor het distribueren van de wijn in de rest van Argentinië en Amerika. Het waren geen makkelijke jaren, maar elk jaar verkochten ze meer en meer wijnen. Tot op dat moment werden vooral goedkopere wijnen geproduceerd die aanzien werden als tafelwijnen. Tot Nicolas samen met zijn vrouw op reis ging in Californië.

Zodra ze terug waren begon de huidige toekomst van Catena Zapata, hij had een missie om in Mendoza wijnen te gaan maken die konden concurreren met de beste wijnen ter wereld. Hij begon met de aanplanting van andere druivensoorten zoals Chardonnay en Cabernet Sauvignon op de hoogste wijngaarden in de Andes. Jaar na jaar werden de wijnen beter en in 1994 maakte hij zijn eerste topwijn: Catena Alta Malbec. De jaren nadien werd de ene topwijn na de andere gemaakt.

In 2001 nam de dochter van Nicola het wijnhuis over. Laura staat vandaag nog altijd aan het roer van het beroemdste wijnhuis van Argentinië. Zij heeft al voor veel moderniseringen gezorgd zoals een eigen laboratorium. Onder haar bewind zijn alle wijnen van Catena bekend geworden in de hele wereld en krijgen ze altijd de hoogste punten van de wijnkenners.

Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


Pieter Geplaatst op 21 November 2014 at 10:16

Mijn favoriete wijn. Hopelijk kan ik dit wijnhuis in Argentinië ooit eens bezoeken. Goede levering. Kreeg zelfs een SMS een uur voordat de koerier aan de deur kwam.


5 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen Uw review toevoegen