Catena Alta Chardonnay

Een intens strogele kleur met lichte groene schijn laat de complexiteit van de wijn zien. Hij heeft uitnodigende en levendige aroma's van citrus, steenfruit en zelfs wat bloemige hints, deze zijn allemaal mooi verweven met een mooi citrus tintje. ...Meer informatie

Proefnotities van deze Argentijnse Topwijn:

Deze witte wijn van Catena zit vol passie van Nicola en Laura Catena. Vader en dochter gebruiken voor deze wijn de druiven van hun hoogste wijngaarden in het Andes gebergte. Bij het ruiken aan de wijn, merk je direct welke complexiteit deze wijn bezit. Zij zelf noemen het de historische rijen van de wijngaarden, met andere woorden, gewoon de allerbeste druiven die ze hebben.

Een intens strogele kleur met lichte groene schijn laat de complexiteit van de wijn zien. Hij heeft uitnodigende en levendige aroma's van citrus, steenfruit en zelfs wat bloemige hints, deze zijn allemaal mooi verweven met een mooi citrus tintje.

De smaak is rijkelijk en geconcentreerd: rijpe peer, appel en abrikoos. Wat later komen ook de kruiden zoals muskaatnoot en lichte peper opzetten. De afdronk is uiterst fris en lang, heel lang. Niet voor niets is dit één van de beste Chardonnay wijnen uit Argentinië.

Voor minstens 12 maanden en meestal zelfs 16 maanden, rijpte de wijn in Franse eiken vaten. Voor deen deel van de wijn gebruiken ze nieuwe vaten en voor het andere deel gebruikte vaten, dit is de perfecte combinatie om deze complexiteit te verkrijgen.

 

Robert Parker:

Deze wijn kreeg maar liefst 92 punten van Robert Parker.

Druivensoorten:

100% Chardonnay

Lekker bij deze volle Chardonnay:

Een aanrader om puur van te genieten. Deze wijn kan je combineren met kalfsgerechten, gevogelte en krachtige visgerechten. We adviseren gerechten met veel smaak zodat de wijn niet overheerst.

Over het wijnhuis Catena Zapata:

Nicola Catena zeilde in 1898 van Italië naar Argentinië, op de vlucht voor de hongersnood die toen in Europa heerste. Hij was een ontzettende optimist en was vastberaden om in Mendoza het beloofde land te ontdekken. In 1902 plantte hij zijn eerste Malbec wijngaarden aan. Deze druivensoort was toen een kruising met een druivensoort in Bordeaux en hij was er zeker van dat de Malbec druif ging schitteren in de Andes.

De zoon van Nicola, Domingo, erfde enkele jaren later het wijnhuis. Domingo breidde het wijnhuis de volgende jaren enorm uit en was toen al een leidend wijnhuis in Argentinië. Elk jaar kocht hij meer en meer grond en plantte deze allemaal aan met wijnranken, in het begin vooral voor de Malbec druif. Het wijnhuis floreerde de volgende decennia enorm.

In 1960 werd het echter heel moeilijk, er heerste een enorme economische crisis in Argentinië en Domingo vreesde dat hij geen wijn meer kon verkopen. Hij ging bij zijn zoon Nicolas om advies vragen, die had toen net een diploma behaald in de economie. Nicolas adviseerde om dat jaar niet te oogsten en geen wijn te maken.

Maar vader Domingo oogstte toch zijn druiven en maakt er wijn van. Tot zijn grote spijt werden er bijna geen flessen verkocht dat jaar en hielden ze er een enorme financiële kater aan over. Later dat jaar besloot hij om zijn zoon Nicolas mee in het wijnhuis te vragen. Nicolas Catena zorgde ervoor dat het wijnhuis de economische crisis overleefde en dat ze er zelfs een heel stuk sterker uitkwamen.

Nicolas concentreerde zich op de uitbreiding voor het distribueren van de wijn in de rest van Argentinië en Amerika. Het waren geen makkelijke jaren, maar elk jaar verkochten ze meer en meer wijnen. Tot op dat moment werden vooral goedkopere wijnen geproduceerd die aanzien werden als tafelwijnen. Tot Nicolas samen met zijn vrouw op reis ging in Californië.

Zodra ze terug waren begon de huidige toekomst van Catena Zapata, hij had een missie om in Mendoza wijnen te gaan maken die konden concurreren met de beste wijnen ter wereld. Hij begon met de aanplanting van andere druivensoorten zoals Chardonnay en Cabernet Sauvignon op de hoogste wijngaarden in de Andes. Jaar na jaar werden de wijnen beter en in 1994 maakte hij zijn eerste topwijn: Catena Alta Malbec. De jaren nadien werd de ene topwijn na de andere gemaakt.

In 2001 nam de dochter van Nicola het wijnhuis over. Laura staat vandaag nog altijd aan het roer van het beroemdste wijnhuis van Argentinië. Zij heeft al voor veel moderniseringen gezorgd zoals een eigen laboratorium. Onder haar bewind zijn alle wijnen van Catena bekend geworden in de hele wereld en krijgen ze altijd de hoogste punten van de wijnkenners.

Bekijk alle andere wijnen van Catena Zapata >  

Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


Hugo Geplaatst op 16 Maart 2016 at 14:57

Heerlijk !!! Telkens spijt wanneer de laatste druppel uit de fles komt. Snelle en correcte levering. Dankjewel !


Nicole & Luc Geplaatst op 21 November 2014 at 08:56

Dit is een waaauww wijn. Luc had die wijn voor mij besteld omdat ik graag Chardonnay drink en ook wijn uit Argentinië. Dit is zeker de beste wijn die ik ooit heb gedronken en ook de duurste. Maar het was voor mij 40ste verjaardag.


5 sterren gebaseerd op 2 beoordelingen Uw review toevoegen