Bodegas Alvia Livius Tempranillo Rioja

Een soepele en sappige Tempranillo met een donkere kersenrode kleur. Krachtige, diepe en complexe aroma's. Ontdek aroma's van drop, rijp rood fruit en mineralen. Een heerlijke volle body, met een intense lange finish. ...Meer informatie

Hoe proeft deze Spaanse Rioja wijn:

Een soepele en sappige Tempranillo van het wijndomein Bodegas Alvia. Dit is hun absolute topwijn en doet ons denken aan de kenmerken van een Italiaanse Amarone. We merken een prachtige, donkere kersenrode kleur op. Krachtige, diepe en complexe aroma's. Deze tempranillo rijpte gedurende 16 maanden op Franse, Oost-Europese en Amerikaanse eik. De houtrijping is aanwezig maar neemt niks weg van de intensiteit van deze wijn. Ontdek aroma's van drop, rijp rood fruit en mineralen. Een heerlijke volle body, met een intense lange finish. Een fijn zuurtje en zachte tannines. 

Druivensoort:

100% Tempranillo

Awards:

93 Punten James Suckling 2013

 

Gastronomie:

Drink deze wijn bij gegrild vlees, stevige kazen maar ook bij charcuterie en heerlijk op zichzelf.

Over de wijnstreek Rioja:

Rioja was lange tijd de enige wijnstreek van betekenis in Spanje en wordt onderverdeeld in 3 delen . Rioja Alta (hoge gedeelte), Rioja Alavesa (middel) en de Rioja Baja (onderste gedeelte).  Elk gedeelte heeft zijn specifieke kenmerken en ondergrond zodat de druiven een andere smaak hebben afhankelijk waar ze zijn aangeplant. 

Rioja Alta ligt op een hoogvlakte van 400 à 500 meter boven de zeespiegel. Het klimaat is iets koeler dan in Rioja Baja. De bodem bevat veel kalk en klei. De wijnen hebben een hoge kwaliteit en hebben over het algemeen "body" en iets meer zuurtegraad wat ze geschikt maakt voor rijping op houten vaten.

De bodega’s uit de Rioja Alavesa maken voornamelijk wijnen met een hoog alcoholgehalte en een gemiddelde zuurtegraad die de wijn geschikt maakt voor zowel directe consumptie alsook voor wijnen die rijpen op houten vaten. De grond is van harde roodachtig klei- en ijzerhoudende aarde met grote keien.

Rioja Baja ligt lager, op ongeveer 300 meter boven de zeespiegel. Het is er warmer en droger dan in Rioja Alavesa en Rioja Alta. De wijnen van Rioja Baja zijn rijper, warmer en minder subtiel, en zijn daarom meestal ook minder duur. De grond is vlak met behoorlijk veel diepte met grote percelen wijnbouwgrond en het microklimaat van de rivier de Ebro, de vallei met kalk en afzettingen van klei dragen bij aan het specifieke karakter van de Rioja Baja wijn.

Over Wijnhuis Bodegas Alvia:

Bodegas Alvia, gelegen te Rioja Alta heeft 30 hectaren wijngaarden in hun bezit. Voor de rode wijnen gebruiken ze zowel Tempranillo, Garnacha, Graciano en Mazuelo. Voor de witte wijnen Viura en Malvasia.

De productie is gelimiteerd op het domein en enkel de beste druiven worden voor alle wijnen met de hand geplukt. Elke tros druiven wordt voor hij geoogst wordt grondig aan controles onderworpen en enkel de beste druiven worden zo geoogst. De passie bij Bodegas Alvia zie je zowel in de wijngaard en in het wijnhuis door het toepassen van de beste traditionele technieken. Dat proef je uiteraard in de superieure kwaliteit van de wijnen.

Het gamma bestaat uit de merknaam ‘Mileto’ genoemd naar filosoof Thales of Miletus, de voorspeller van de zonsverduistering en de topwijn ‘Livius’ is genoemd naar Romeins filosoof Titus Livius wie The History of Rome (Ab Urbe Condita) schreef. The History of Rome werd origineel geschreven in 142 boeken waar er nu nog 35 van bewaard zijn.

Bekijk alle wijnen van wijnhuis Bodegas Alvia > 

 

Reviews

Help ons en andere klanten door het schrijven van een review


Lucius Geplaatst op 10 Juni 2016 at 14:13

Wijn met een uitstekende body, mooie aroma's. We hebben ervan genoten.


4 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen Uw review toevoegen