Wordt de Carménère de Chinese nationale druif?

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Tijdens de afgelopen decennia was de Carménère de druif van Chili. De druif, uiteraard van oorsprong uit het zuidwesten van Frankrijk, gedijt goed op de Chilleense hoogtes en de warme temperaturen daar.

Maar alles lijkt erop dat China deze claim van 'nationale' druif gaat overnemen.
Rond 2014 was er namelijk zo'n 1400 hectare aan Carménère aangeplant maar na de eerste succesvolle jaren gaan deze aantallen aangeplante hectare richting een spectaculaire 15.000 hectare wat 50% meer is dan de Chileense aangeplante aantallen. 

Is er een tijdje verwarring geweest of deze aantallen maar dat bleek te herleiden naar de oorsprongsnaam van de druif. China gaf zelf namelijk een tijdlang aan dat het om de Cabernet Gernischt ging, wat dezelfde druif is als de Carménère. 

De huidige cijfers van de totale Chineese wijnbouw omvat trouwens zo'n 200.000 hectare, waarvan er dan 8% voor de Cabernet Gernischt/Carménère is. 

Na China en Chili volgt trouwens Italië met meeste hectares aangeplante Carménère, met een bescheiden 1.100 hectares. Hier volgen Argentinië met 56 hectare, 41 hectare in Frankrijk en 23 hectare in de Verenigde Staten. 

Op 24 november is het trouwens internationale Carménère dag. 

Wil je meer lezen over Carménère?
Klik dan hier >


Bron: The Drinks Business