Wijnen uit Chili

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

De Spaanse kolonisten brachten de eerste wijnranken mee naar Chili.

Maar ondanks dat het de Spanjaarden waren die met wijnbouw begonnen in o.a. de Maule Valley, zult u merken dat het vooral Franse druivensoorten zoals Chardonnay, Merlot maar ook Pinot Noir en Carmenère zijn die het nu goed doen in Chili. 
De wijnen van deze druiven zijn, door het klimaat en de bodemomstandigheden in Chili, wat sappiger van smaak dan hun Europese equivalenten. U kunt dus bijna stellen dat ze het beter doen op hun nieuwe locatie dan op de oude. 
Chileense wijn Wijnmarkt
 
Meer dan de helft van alle Chileense wijnbouw bestaat uit Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Semillon en Sauvignon Blanc. De Franse Carmenère, waarvan de meesten denken dat het familie is van de Merlot, blijkt dichter verwant te zijn met de Cabernet Sauvignon. De Carmenère doet het beter in Chili dan in Frankrijk want men heeft in Chili meer zonuren. De Carmenèreoogst mislukt regelmatig in Frankrijk omdat het benodigde aantal zonuren niet altijd gehaald word. De druif wordt hierdoor steeds minder aangeplant waardoor het Chileense aandeel (en het Chinese, maar dat is weer een ander verhaal) op de hele wereldproductie steeds groter word. 
 

Aan het einde van de 19e eeuw was er een enorme druifluisplaag in heel Europa, die meekwamen uit Amerika waardoor eigenlijk alle wijngaarden werden verwoest. Het duurde zo'n 20 jaar om dit weer te herstellen en werden het meerendeel van de druiven opnieuw werden geënt op Amerikaanse stokken, wat natuurlijk best ironisch is. Door de unieke ligging van de meeste Chileense wijngaarden werden deze niet aangetast. Dit zijn dus vaak nog de originele ranken. 
 
 
Chileense wijngaarden genieten van de optimale klimatologische omstandigheden, want de druivenranken worden telkens verkoeld door de Humboldstroom vanuit de Stille Oceaan. De steile hellingen zorgen ook voor een mooie verspreiding van zon en water. 
Het klimaat is er koeler en meer vruchtbaar dan in Argentinië.