Wijnen uit Australië

Wijnen uit Australië

Australische wijnen worden eigenlijk in 3 streken gemaakt; het meerendeel komt uit South East Australia, de streek rond wereldsteden Sydney en Melbourne, het Westen waar men vooral Chardonnay maakt en Victoria & Tasmanië. Deze streek is veel koeler en daardoor veel meer geschikt voor Pinot Noir en Sauvignon Blanc. 

Zoals met alle Nieuwe Wereldwijnen zijn het ook hier vooral de Europese immigranten die hun kennis en kunde hebben meegenomen en zich hebben gesetteld in streken met een vergelijkbaar maar meestal zonnigere omgeving dan ze in Europa gewend waren. Door het ontbreken van regelgeving zijn er ook enorm grote wijnbedrijven kunnen ontstaan, terwijl in Europa er vooral heel veel (veel) kleinere wijnbedrijven zijn gebleven. 

De voornaamste streek is dus South East Australia/New South Wales. Deze streek is uitermate zonnig en dat merkt u vooral in de smaken van de Shiraz, die totaal anders smaakt dan uit een koudere, nattere streek in Europa. Deze Shirazwijnen zijn uitbundig en vol van smaak. 

Kleinere en koelere micro-klimaten zorgen voor frisse Riesling en Sauvignon wijnen. Andere druiven die hier aangeplant zijn omvatten Semillon, Grenache, Mourvedre, Merlot en Chardonnay. 
Zo komt u gerust een GSM (Grenache, Shiraz/Syrah, Mourvedre) blend tegen in de streek rond Port Augusta. 

De totale oppervlakte waar aan wijnbouw wordt gedaan is zo'n 152.000 hectare. Dit is meer dan in Bordeaux waar men zo'n 123.000 hectare wijnbouw heeft. (In heel Frankrijk is het trouwens zo'n 836.000 hectare) Het is ook bijna het dubbele van Nieuw Zeeland. 

Bekijk hier alle wijnen uit Australië