Wijnen kiezen bij Aziatische gerechten

Wijnen kiezen bij Aziatische gerechten

Een lekkere wijn kiezen bij een bepaald gerecht is niet makkelijk en zeker de Aziatische keuken kan een hele uitdaging zijn bij het kiezen van de juiste wijn.
Er is om te beginnen natuurlijk niet een Aziatische keuken, maar een uiteenlopend aanbod van keukens die evenveel verschillen als pasta en biefstuk. Maar over het algemeen zijn witte wijnen een betere match dan rode wijnen.

Om het makkelijker te maken om te kiezen, hebben we een aantal Aziatische keukens geanalyseerd.

Kruidige keuken of curry's (oa. Indisch)

Zit in je in een restaurant en heb je zin in een gerecht met kokos, curry of room? Of ga je thuis eens iets vergelijkbaar maken, kies dan voor een Chardonnay uit de 'nieuwere wijnlanden'. Kies specifiek voor een Chardonnay of Viognier die een lichte houtrijping heeft gehad, want deze wijnen zijn mooi vol van fruit die mooi aansluiten bij kruidige gerechten. Weet je niet zeker of de wijn een houtrijping heeft doorstaan? Let dan op kernwoorden als vanille, romig of rond/vol. 

Subtiele smaken of Sushi (oa. niet-pikant Chinees eten)
Zijn de smaken niet super uitgesproken of ga je genieten van een lekkere portie sushi, opteer dan voor elegante, lichte wijnen zoals een Pinot Grigio, Pinot Blanc, Chablis of Muscadet. Een frissen Chenin Blanc is ook een goede match. Je wilt vermijden dat de wijn de subtiele smaken van het gerecht of de verse vis overheerst en dan zit je met voorgenoemde wijnen goed. 

Pittige gerechten
Voor pittige gerechten zijn er zeker paar zaken waar je beter op let; niet teveel zuren! 
Een fris zuurtje mag er zijn, maar witte wijnen met een hoog alcoholpercentage of met veel zuren zijn af te raden. Een pittig gerecht zit reeds boordevol smaken en een te hoog alcoholpercentage kan zorgen voor een branderige smaak in je mond. 
Ga voor een lichtzoete witte wijn; deze wijnen verzachten het pittige en zeker als deze lekker koel zijn, verdoven ze je smaakpupillen ook ineens. 
Concreet; kijk naar een Duitse halfzoete wijn, een wijn met Muscatdruif, een Gewürztraminer of een Pinot Gris. 

Friskruidige gerechten (oa. Thais)
Gek op de Thaise keuken met zijn frisse toetsen gecombineerd met lekker pittig (niet-romig)? Ga dan voor Chileens frisse witte witte wijnen, niet-houtgerijpte wijnen uit Italie of maar zeker ook een Zuid-Afrikaanse Riesling. Deze wijnen passen prima bij geurige Thaise gerechten met citroengras, limoen en verse koriander bijvoorbeeld. Deze wijnen hebben fijne zuren die fijn aansluiten bij de zuren uit limoen en het frisse van verse koriander.

Op bezoek?
Ga je bij iemand dineren en de gastheer of gastvrouw heeft enkel gezegd dat het Aziatische keuken gaat worden? Kies dan eens voor een Oostenrijkse Gruner Veltliner. Dit is een frisse, droge wijn die makkelijk bij veel gerechten te combineren is. 
Liever zelf een wijn kiezen? Dan kunnen we nog als tip meegeven; zoek bij de smaakomschrijving naar woorden als fris, citrus, mineralen of perzik en bloesem. Dan zit je meestal snel goed. 
En vooral: Smakelijk!