Wijn uit Toscane

Sangiovese is de meest aangeplante druif uit deze streek. Van deze druif worden onder andere wijnen zoals Chianti, Vino Nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino gemaakt.

Wie Toscane zegt, zegt eigenlijk Sangiovese. 

Sangiovese is de meest aangeplante druif uit deze streek. Van deze druif worden onder andere wijnen zoals Chianti, Vino Nobile di Montepulciano en Brunello di Montalcino gemaakt. 

De Chianti Classico komt van wijngaarden uit “il cuore antico” – het oude hart van Toscane. Dit oude hart wordt gevormd door de driehoek tussen de steden Firenze,  Siena en Arezzo. Je herkent deze wijnen aan het ronde stickertje met een zwarte haan erin. Deze haan heet de Gallo Nero.

Wordt er buiten de streek van ‘il cuore antico” dan geen Chianti verbouwd? Natuurlijk wel. Deze streek heet “l’altra Toscana”, het andere Toscane dus. De Chianti’s uit deze streek mogen niet de benaming “classico” dragen. Zij vermelden wel de streek, stad of gebergte waar ze in de buurt van liggen zoals Chianti Montalbano, Chianti Ruffina, Chianti Montespertoli, Chianti Colli Fiorentini, Chianti Colli Senesi en Chianti Classico).

Sangiovese is de hoofddruif in Toscane, maar wordt vaak in kleine mate versneden met Mammolo en Canaiolo. Soms worden ze ook gemengd met Franse druiven zoals Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Syrah gebruikt. Zo’n blend met Franse druiven noemt men “Super Tuscans”.

U herkent een Sangiovese aan aroma's van zwarte kersen, aalbessen, wilde specerijen, hoge aciditeit en stevigere tannines. Een Sangiovese-wijn gerijpt in eikenhouten vaten krijgt hierdoor wat zoetere, vanille-aroma's en soepelere zuurtegraad. 

Er zijn verschillende Sangiovese-klonen welke luisteren naar verschillende namen zoals daar zijn: Sangiovese romagnolo, Sangiovese grosso, brunello, prugnolo gentile, enzovoort. 

 

Bekijk hier alle wijnen uit Toscane>