Wijn proef je op 3 niveau's

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Wijn proef je op 3 niveaus; het zicht, de reuk en uiteraard de smaak. Het walsen helpt je om de reuk en de smaak van de wijn beter te kunnen beoordelen en walsen zorgt ervoor dat je de 3 fases van het proeven beter kunt beoordelen.

Er zijn, zeker voor de echte kenners van wijn, veel verschillende kleuren te herkennen voor zowel witte, rode als roséwijn. Een houtgerijpte Chardonnay of een Macabeo-Chenin blend heeft absoluut een andere kleur. De eerste zal donkergeel zijn en de tweede veel lichter van kleur. 

Als je ooit een blind tasting doet, dan kun je op basis van de kleur van de wijn al een heel eind raden welke wijn je gaat drinken. Een zeer donkerrode wijn zal bijvoorbeeld al veel meer tannines bevatten dan een lichtere rode wijn. 

Ook zal een wijn met veel suikers of tannines zwaarder walsen en ook meer 'tranen'. 
Wijnen die dikke 'tranen' hebben zijn doorgaans wat zoeter of hebben een zwaarder alcoholpercentage dan andere wijnen. 

Door eens goed te walsen met wijn komen ook alle aroma's goed vrij. Door wijn op kamertemperatuur te nuttigen, zal een deel van de alcohol verdampen, komen de aroma's vrij en kun je deze veel beter ruiken. 
Je kunt dan ook best ruiken aan het wijnglas direct na het walsen. Op dit moment kun je de meeste aroma's ontdekken. 
Afhankelijk van de druivensoorten ontdek je dan geuren als toast (zowel zwaardere rode wijnen zoals Malbec, maar ook franse bubbels zoals Champagne), bosbessen (vaak in Shiraz) en aardbeien (in de meeste roséwijnen). 

Een andere algemene tip die we kunnen meegeven; een schuimwijn laat je best niet teveel walsen.