Wijn kiezen en aanbevelen

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team
  • 0

Als je wijnen moet kiezen voor een bepaalde gelegenheid, of een wijn moet aanraden voor iemand anders, dan is het belangrijk om rekening te houden met smaken en voorkeuren van de wijndrinkers.

Gaat het om een groot aantal mensen met uiteenlopende of onbekende smaken dan is het slim om geen extreme wijntypen te kiezen zoals een Gewurtztraminer of Barolo.
Ook is het goed om een aantal alternatieven aan te bieden zoals droog/fruitig, rood/wit. Als je een wijn zoekt bij een bepaalde gelegenheid, bedenk dan dat de wijn meestal niet het middelpunt van de belangstelling moet nemen. Wijnproeverijen of tastings daargelaten natuurlijk.
De wijn moet natuurlijk wel van passende kwaliteit zijn. Mooie, zeldzame en speciale flessen kunnen beter bewaard worden voor een bescheiden samenkomst waar de wijn de aandacht krijgt die het verdiend.

Het eten waar de wijn bij gekozen gaat worden, is natuurlijk van doorslaggevend belang. 
Het is niet alleen belangrijk om de basis van smaakuitwisselingen tussen eten en wijn te begrijpen maar ook om goed te realiseren dat ieder persoon anders reageert op smaak.
Eenvoudig gezegd zjn er twee eigenschappen van voedsel (zoetheid en umami) die ertoe leiden dat wijn strenger smaakt (droger, bitterder, zuurder, minder zoet en minder fruitig) en twee eigenschappen van voedsel (zout en zuur) die wijn zachter laten smaken (minder droger, bitter, minder zuur maar wel zoeter en fruitiger). Over het algemeen heeft eten meer impact op de manier waarop wijn smaakt dan andersom, en eten heeft vooral veel eerder een negatieve invloed. 

Zoet in eten:
Versterkt de waarneming van bitters, zuren en het brandend effect van alcohol in wijn.
Vermindert de waarneming van body, zoetheid en fruitigheid.

Zoetigheid in een gerecht kan er bij droge witte wijn toe leiden dat veel fruit verloren gaat en de wijn onnodig zuur overkomt. Als een gerecht veel suiker bevat, kun je beter kiezen voor een wijn die een hogere zoete smaak heeft.

Umami in eten:
Versterkt de waarneming van bitters, zuren en het brandend effect van alcohol in wijn.
Vermindert de waarneming van body, zoetheid en fruitigheid in wijn.  

Umami is een hartige smaak, die te onderscheiden is van de andere hoofdsmaken. Wil je precies weten hoe je Umami kunt herkennen? Proef dan een rauwe champignon en vervolgens het verschil met een champignon die 30 sec is verwarmd. 

Zuur in eten:
Versterkt de waarneming van body, zoetheid en frisheid. 
Vermindert de waarneming van zuur in wijn.

Een beetje zuur in een gerecht doet de combinatie met wijn over het algemeen goed. Het kan een wijn met een hoog zuur in balans brengen en de fruitigheid verbeteren. Als het zuurgehalte van de wijn echter laag is, kan eten met veel zuur de wijn vlak en log laten lijken. 

Zout in eten: 
Versterkt de waarneming van body van wijn.
Vermindert de waarneming van bitters en zuren in wijn.

Zout is een wijnvriendelijk bestanddeel van gerechten, dat kan helpen de hardere kantjes te verzachten.
Daarom dat stevige rode wijnen goed samengaan met stevige vleesgerechten, hier complimenteren de smaken elkaar. 

Bitterheid in eten:
Versterkt bitters in wijn.

De gevoeligheid voor bittere smaken varieert sterk van persoon tot persoon. Over het algemeen stapelen bitters zich op. De bitterheid van het eten kan precies goed zijn, en de bitterheid van de wijn mooi in balans, maar samengevoegd kunnen die bitters smaken een onplezierig niveau bereiken.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden