Wijn combinaties met kruiden

We schrijven regelmatig over de combinatie van wijn en veggies want er is natuurlijk meer dan de eeuwige combinatie van rode wijn en rood vlees. 

Met een opkomend percentage vegetariërs, veganisten, pollotariërs, pescotariërs en lacto-ovo-vegetariërs, is het zaak om hier ook relevante foodpairing adviezen bij te kunnen geven. 

Wijn met verse kruiden

Kruiden zijn onder te verdelen in verse kruiden, bakspecerijen, exotische kruiden, rode pepers, noten en harsachtige kruiden. 

Bij verse salades waarbij de voornaamste aanwezige kruiden basilicum, koriander, kervel, dragon, dille of munt is, dan kun je deze het beste combineren met expressieve witte wijnen, fris-fruitige of rosewijnen.

Bij gebak, en zeker bij gebak waar kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en vanille overvloedig aanwezig is, daar combineert u het beste mousserende, zoete of volle witte wijnen mee. 

De Aziatische keuken brengt soms wat meer nood aan creativiteit met zich mee, want het is niet evident om de aanwezigheid van kurkuma, "5 spice" of Szechuanpepers goed in te schatten. En wat met gember, anijs, saffraan of komijn?. Bij deze kruidige passen fruitige rode wijnen zoals Pinot Noir, soepele rode wijnen, maar ook rosewijnen. gemaakt met de meer stevige blauwe druivensoorten als Syrah/Shiraz, Tempranillo of Malbec. 

Pepers zijn hoe dan ook pikant, van mild tot extreem pittig. Sommige pepers zijn zo heet dat ze iedere andere smaak onderuit halen maar er zijn wijnen die een bepaalde 'hitte' welk aankunnen. Witte wijnen zijn hier niet echt een optie, al zou een mousserende witte wijn nog gaan. U kiest beter voor een rode wijn, van fruitig tot soepel tot stevig, dit gaat allemaal. Hoe heter uw peper, hoe steviger de wijn is hier de vuistregel. 

Noten zoals pinda, amandel, pecans of cashews daarentegen zijn mild van smaak en hier passen expressieve witte wijnen of dessertwijnen het beste bij. 

Vanuit de Europese keuken zijn we wat meer bekend met harsachtige kruiden zoals rozemarijn, lavendel, oregano, marjolein, tijm en salie maar ook hier is het verstandig om te weten welke kruiden hier het beste bij passen. Voor deze kruiden mag u denken aan rosewijnen en soepele rode wijnen.