10 Tips om wild & wijnen te combineren

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

De dagen worden weer wat korter en een haardvuur of de verwarming moet alweer voor wat extra warmte en gezelligheid zorgen. Dit is voor velen het moment dat ze zin of 'goesting' krijgen om aan een lekkere maaltijd met wild te denken.

Wild met een lekkere wijn is helemaal feest en we geven u graag wat tips mee. Wild kan verdeeld worden in 2 groepen, namelijk vederwild en pelswild. 

Vederwild is natuurlijk alles met veren; gevogelte zoals fazant, patrijs en eend. Pelswild, soms ook haarwild genoemd heeft een 'pels' en omvat haas, konijn, everzwijn maar ook ree, hert etc. 

 

Tip 1: Kies niet voor houtgerijpte wijnen

Vanwege de tannines kunnen houtgerijpte wijnen overkomen als uitdrogend. 
Een stevige rode wijn met zachte tannines en smaken van rijp fruit gaan de smaken van uw wild veel beter laten uitkomen. 

Wijnen:
https://www.wijnmarkt.be/joseph-castan-elegance-carignan.html
https://www.wijnmarkt.be/casas-patronales-maucho-carignan-reserva.html

 

Tip 2: Witte wijn en wild gaat uiteraard ook prima.  

Een Chardonnay past heerlijk bij een fazant. Gaat u de fazant braden, dan suggereren we een rijke en complexe Chardonnay maar ook een Riesling of Gewürztraminer/Riesling blend matchen fantastisch.
Gebruik als vuistregel dat bij licht wild, zoals gevogelte lichte wijnen het beste passen. Zachte rode wijnen zoals Merlot en Pinot Noir dan ook weer. 

Wijnen: 
https://www.wijnmarkt.be/basket-case-chardonnay.html
https://www.wijnmarkt.be/drie-gewels-chardonnay-lightly-oaked.html
https://www.wijnmarkt.be/casas-patronales-reserva-privada-chardonnay.html 
https://www.wijnmarkt.be/casas-patronales-chucaro-merlot.html

 

Tip 3: Ga voor krachtige wijn bij ree of haas.

Ook bij ree of haas kiest u best niet voor wijnen met een hoger tanninegehalte, wat dus vaak voorkomt bij houtgerijpte wijnen. Ook hier zal een Pinot Noir, een Châteauneuf-du-Pape, rode wijn uit de Languedoc of een blend uit de Rhône beter op zijn plek zijn. 

Als u liever wijnen uit de nieuwe wijnwereld drinkt, of op zoek bent naar een wat goedkoper alternatief, kies dan voor een Zuid-Afrikaanse Pinotage, een Chileense of Australische Shiraz, Cabernet, Merlot of Tempranillo. Ga voor een wijn die al een paar jaar oud is. Ook fruitige wijn is dus altijd goed. 

Wijnen: 
https://www.wijnmarkt.be/oude-werf-pinotage.html
https://www.wijnmarkt.be/peter-lehmann-wildcard-shiraz-cabernet.html
https://www.wijnmarkt.be/domaine-saint-jean-daumieres-les-collines.html

 

Tip 4: Bos en Bourgogne

Het lijkt op een omslachtige manier om een tip te geven, maar het gaat hier om aroma's. In de herfst vallen de bladeren van de bomen. Die vormen vervolgens een laag humus en dat heeft een specifieke geur. Deze specifieke geur kom je ook vaak tegen in een oudere Bourgognewijn. Bij sommige wijnen, ook buiten de Bourgogne wordt er gesproken over een bosgeur of animale geur.Nog wijnen met een 'stinkertje' zijn Pinotage, Carmenere, maar ook een Haut-Medoc. Deze wijnen passen ook altijd goed bij wild. In deze categorie valt ook een oudere Nebbiolo. 

Wijnen: 
https://www.wijnmarkt.be/cuvee-bouchard-aine-rouge-bourgogne.html
https://www.wijnmarkt.be/korta-carmenere-chili.html
https://www.wijnmarkt.be/terre-del-barolo-nebbiolo-dalba-biologico.html
https://www.wijnmarkt.be/casas-patronales-reserva-privada-carmenere.html
https://www.wijnmarkt.be/chateau-carcanieux-cru-bourgeois-medoc.html

 

Tip 5: Fruit kan een spelbreker zijn

Recent wordt er best veel fruit toegevoegd aan wildgerechten, met gezoete cranberries, chutneys, gestoofd fruit etc. Hierdoor kan de smaakbalans soms omslaan en krijgt een goede wijn geen kans bij deze zoete bijgerechten. Voeg meer bosachtige elementen toe zoals champignons en witlof. 

Toch graag met fruit? Serveer dan een Australische of Zuid-Afrikaanse Shiraz maar ook een Zinfandel, Primitivo of Ottocento zijn dan lekker. 

Wijnen: 
https://www.wijnmarkt.be/de-feudis-ottocento-primitivo-di-manduria.html 
https://www.wijnmarkt.be/de-feudis-primitivo-di-puglia.html
https://www.wijnmarkt.be/grande-provence-zinfandel.html

 

Tip 6: Een oudere wijn past prima bij fazant

Bij fijn wild zoals fazant en ander gevogelte passen wijnen zoals met veel Merlot zoals Pomerol en Saint Emilion, maar ook de meeste Bordeauxwijnen. Liever iets gewaagder? Kies dan voor een Pinot Noir uit een warme streek of een subtiele Sangiovese. Een 'gsm-blend' met Grenache, Syrah en Mourvèdre is een goede keuze. Ook bij fazant serveert u beter geen fruit. 

Wijnen:
https://www.wijnmarkt.be/casas-patronales-chucaro-merlot.html
https://www.wijnmarkt.be/chateau-la-croix-de-chereau-saint-emilion.html
https://www.wijnmarkt.be/chateau-terrefort-lescalle-bordeaux.html
https://www.wijnmarkt.be/hartenberg-alchemy-chenin-semillon-sauvignon.html

 

Tip 7: Patrijs en Chardonnay

Kies een volle, intense Chardonnay bij Patrijs. Dit is een goede combinatie maar een jonge Barbera of zwoele Pinot Noir passen hier goed bij. 

Bij patrijs adviseren we volle, witte wijnen zoals een rijke Chardonnay, Viognier, complexe Verdicchio of de lichtere rode wijn met de nodige expressie en verfijning (bv. Pinot Noir, lichte Zinfandel, Zweigelt, Blaufränkisch, Barbera, …)

Wijnen:
https://www.wijnmarkt.be/domaine-saint-jean-daumieres-les-perles-dor.html
https://www.wijnmarkt.be/casas-patronales-reserva-privada-chardonnay.html
https://www.wijnmarkt.be/terre-del-barolo-barbera-dalba.html

 

Tip 8: Eend en krachtpatsers

Als u een lekker stukje gebraden eend gaat serveren, dan kiest u best voor een volfruit krachtpatser zoals een Shiraz, Cabernet, Nebbiolo, kruidige Pinot Noir, Zinfandel of Primitivo.

Wijnen:
https://www.wijnmarkt.be/hartenberg-cabernet-shiraz.html 
https://www.wijnmarkt.be/terre-del-barolo-nebbiolo-dalba-biologico.html
https://www.wijnmarkt.be/maison-lamblin-bourgogne-pinot-noir.html

Tip 9: Bij pelswild is de keuze wat ruimer

Bij pelswild passen het beste de wat krachtigere wijnen. Uiteraard mogen deze wijnen gerust vol fruitig, karaktervol zijn maar ook een snufje kruidigheid is wenselijk. We denken hier aan een Chileense, Zuid-Afrikaanse, Sardeense, Australische of Rhônewijnen met druiven zoals Syrah, Cabernet, Tempranillo, Grenache/Garnacha of Mourvèdre. 

Bij zwijn opteert u best voor krachtige wijnen. Ga voor Chateauneuf du Pape of voor Portugese/Spaanse krachtpatsers die wat hout hebben gehad. Ook altijd lekker is een Zuid Afrikaanse Pinotage of een stevige Nebbiolo uit Piëmonte.

Bij een lekkere smaakvolle wildstoverij passen rijke en soepele wijnen met veel fruit. Zonder veel zorgen kunt u kiezen uit Cabernet/Shiraz Blends, lekkere Carmenères, maar ook een Italiaanse Primitivo of Nero d'Avola en een Zinfandel is top. 

Wijnen:
https://www.wijnmarkt.be/hartenberg-cabernet-shiraz.html 
https://www.wijnmarkt.be/peter-lehmann-wildcard-shiraz-cabernet.html
https://www.wijnmarkt.be/purato-nero-davola-bio.html
https://www.wijnmarkt.be/alain-jaume-grande-garrigue-vacqueras.html

 

Tip 10: Subtiliteit bij konijn of haas

Bij een konijn kunt u ook prima een witte wijn serveren. Kies voor een Chardonnay of Riesling. Toch liever rood? Kies dan voor een Bourgogne Pinot Noir of meer zuiderse Pinot Noir. 

Een haas moet met rode wijn. Een lekkere Portugese wijn, smaakvolle Carignan, een rijke Sangiovese of Chileense Carmenère zijn hier de beste keus. 

Wijnen:
https://www.wijnmarkt.be/850-vinho-tinto.html
https://www.wijnmarkt.be/bonacchi-chianti-riserva-docg.html
https://www.wijnmarkt.be/casas-patronales-reserva-privada-carmenere.html
https://www.wijnmarkt.be/joseph-castan-elegance-carignan.html