Wegwijs in aroma's

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Bij het omschrijven van een wijn gaat het vaak over primaire, secundaire en tertaire aroma's, maar hoe zit dat nu eigenlijk?
De 3 types van aroma's vormen wat men 'de neus' noemt, omdat aroma's via de neus worden geïdentificeerd.


Primaire aroma's:
Om de primaire aroma's te kunnen ruiken, hou je best het glas lichtjes schuin terwijl je aan het ruiken bent. Tussen de primaire aroma's zitten florale, fruitige en vegetale aroma's. De aroma's zijn meestal zeer vluchtig en vertellen ons info over de druivensoort, rijpheid van de wijn en de concentratie van de inhoud. Vooral bij jonge wijnen overheersen de primaire aroma's. 

Secundaire aroma's:
Deze aroma's komen vrij door met het glas te walsen en vertellen je iets over het vergistingsproces en de rijping die de wijn heeft doorgaan. Maar niet onbelangrijk, deze secundaire aroma's geven ook aan hoe lang de wijn op zijn toppunt kan blijven. 
Secundaire aroma's zijn doorgaans wat lichter en bevatten oa geuren van rijp fruit en kruiden. Indien de secundaire aroma's wat zwaarder zijn gaat dit vaak over aroma's van gekookt en gedroogd fruit. Bovendien kunnen deze aroma's worden aangevuld door geuren van geroosterde of gebrande cacao, brood, koffie, tabak en/of caramel. 
Hier komen ook de eerste houtaroma's naar voren zoals hars, rook, eucalyptus en nieuw hout. 
Onder de secundaire aroma's vallen ook specerijen zoals vanille, kaneel, peper en nootmuskaat.

Tertiaire aroma's:
Deze aroma's komen pas na een tijdje vrij en kunnen het makkelijkst worden opgevangen na intensief walsen. Deze geuren blijven trouwens ook nog hangen nadat het glas leeg is. Deze worden gevormd door chemische processen tijdens de malolactaatgisting en bij veroudering van de wijn op vat en in de fles.
Deze aroma's zijn het meest subtiel maar ook het meest complex.
In deze categorie vallen ook aroma's zoals vruchten, bloemen, kruiden, specerijen en hout.