Wat meer over Portugal

Wat komt er uit Portugal? Port of porto natuurlijk! 
Uiteraard staat Portugal bekend voor de lekkere portwijn, of het nu wit of rood is maar portwijn zal het eerste zijn waar iedereen aan denkt. 

Wijn uit Portugal Wijnmarkt

Het grote verschil met een “gewone” wijn is het alcoholpercentage en de zoetheid van Porto. Er is een verband tussen beiden.

Hiervoor moeten we eerst heel kort uitleggen hoe wijn gemaakt wordt. Na het plukken van de druiven worden deze druiven geperst en krijg je druivensap, most genaamd. Deze most gaat men vergisten. Dit wil zeggen dat de vergistbare suikers worden omgezet in alcohol. Van zodra alle vergistbare suikers “uitgegist" zijn hebben we (basis)wijn. 

 
Bij Porto wordt dit gistingsproces onderbroken door er wijnalcohol aan toe te voegen. De Portugezen noemen deze wijnalcohol "aguardente". Een logisch gevolg hiervan is dat Porto een hoger alcoholpercentage heeft dan een gewone wijn. Tweede gevolg is dat aangezien niet alle vergistbare suikers omgezet werden in alcohol, deze achtergebleven zijn in de wijn. Dat verklaart waarom Porto veel zoeter smaakt. 

Voor deze portwijnen worden er natuurlijk ook druiven aangeplant en Portugal kan trots zijn op de ruim 200 inheemse soorten die er aangeplant zijn. 
Portwijnen hebben een hoger alcoholpercentage en zijn zoet maar uit Portugal komen ook fantastische frisse en droge witte wijnen. 


De bekendste druivensoorten zijn dan de Arinto en Albarino(Alvarinho). Deze laatste wordt eigenlijk enkel in de Minho provincie aangeplant terwijl de Arinto in heel Portugal te vinden is. De Albarino is daardoor specifiek in smaak en zijn voor de Arinto nogal wat smaakverschillen naargelang de streek en de aanwezigheid van houtrijping. 

 

De Albarino is een druivensoort die aroma's van citroen, grapefruit, nectarine, meloen en nat grind geeft. Nat grind als aroma's is trouwens wat men een tertiair aroma noemt. Wijnen met deze druivensoort, meestal enkel in mono-cepage, zijn knisperfris en dienen ook zeer fris gedronken te worden. Het frisse van deze wijn zorgt ervoor dat een Albarino uitermate geschikt is voor de Thaise, Marokkaanse en Indiase keuken. De wijn balanceert dan het pittige of pikante uit de wijn. 

 

Een andere bekende druivensoort, ook heel vaak aanwezig in rode port, is de Touriga Nacional. 
Wilt u graag wat meer lezen over deze druivensoort, klik dan hier.

 

De bekendste druivensoort uit Spanje; Tempranillo is dan weer bekend onder 2 andere namen in Portugal. Dit zijn Tinta Roriz en Aragonez(Aragonês). Portugese Tempranillo's hebben vaak rookachtige aroma's van rood fruit, kaneel en pure chocolade. 

Bekijk alle wijnen uit Portugal hier>