Wat meer over dessertwijnen

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Dessertwijnen worden, zoals de naam al aangeeft, gedronken als afsluiter van een diner. Dessertwijnen zijn meestal zoete begeleiders van een zoet dessert of een contrasterend kaasplankje. 

Er zijn diverse soorten dessertwijnen en het is fijn om de verschillen te kennen. 
Zo is er versterkte wijn waarbij wijnen worden bewaard met toevoeging van wijnalcohol. Het alcoholpercentage is ook hoger in deze wijnen. 

Late harvestwijnen zijn wijnen die zeer laat in het oogstseizoen werden geplukt. De druiven hebben een maximale suikeropname gehad. Veel voorkomende Late Harvestwijnen zijn er oa met Sauvignon Blanc, Riesling en Sylvaner. 

Eiswein is een prachtig product en een type wijn die u toch zeker eens moet hebben geproefd. Het wordt wel steeds moeilijker om eiswein te maken. De druiven hangen aan de wijnranken tot de eerste vorst erover is gegaan en worden nog voordat ze ontdooid zijn geplukt en geperst waardoor een zeer zoete wijn kan worden gemaakt. 

"Edele rot"wijn of Botrytis klinkt niet aantrekkelijk en het betreft ook een proces waarbij schimmels druiven hebben doen verschrompelen. Herkenbare aroma's van Botrytiswijnen zijn honing en gember.

Dessertwijnen varieren dus van halfzoet tot uitermate zoet. U zult zelf misschien ook merken dat zeer zoete wijnen niet uitnodigen tot grote hoeveelheden, terwijl dit met 'zuurdere' wijnen wel het geval is. 
Dessertwijnen heeft vaak ook een zeer lang bewaarpotentieel en ontwikkelen subtiele noties van noten. 

 

Bekijk hier onze dessertwijnen>