Wat meer over Lambrusco

Lambrusco is de naam van een soort Italiaanse schuimwijn maar ook de verzamelnaam van dertien inheemse druivensoorten, die telkens verschillend zijn.

Lambrusco is de naam van een soort Italiaanse schuimwijn maar ook de verzamelnaam van dertien inheemse druivensoorten, die telkens verschillend zijn. De meest bekende soorten zijn de Salamino en de Grasparossa. Lambrusco's bestaan er in rood, wit en in mindere mate in rosé.  

Lambrusco wordt verbouwd in Emilia-Romagna en Lombardije en is aangeplant op zo'n 12.000 hectare. Het productieproces van een Lambrusco is vergelijkbaar met dat van Franse Cremants en een Lambrusco is vaak niet al te duur. 

Dominate aroma's zijn die van aardbeien, kersen, rabarber en hibiscus en de smaken variëren tussen rabarber, bosaardbeien, zoete kersen en bramen. De eerste smaken zijn het resultaat van een koeler oogstjaar en de laatste van een warmer oostjaar. 

Vaak wordt er op een Lambrusco een label als DOC of IGT aangeduid, waarbij de eerste de kwaliteit aangeeft en de tweede de herkomst van de druiven. 

Een Lambrusco drinkt u best jong.