Wat meer over Argentijnse wijn

Wie Argentijnse wijn zegt, denkt vaak direct aan Malbec. De Malbecdruif is eigenlijk een Franse druif maar doet het al decennialang veel beter in het warmere Argentinië dan in Frankrijk. 

Argentijnse wijn

Vooral in Mendoza is deze druif veel aangeplant. De smaken van een Malbec verschillen trouwens ook best wel, van wrange framboos tot rijke blauwe bes en zoete tabak. Veel van de smaken zijn ook afhankelijk van het jaartal, de kwaliteit en of en hoe men de wijn heeft laten rijpen in eiken houten vaten. 
De belangrijkste wijnstreek is Mendoza maar ook in San Juan, La Rioja (niet te verwarren met het Spaanse Rioja), Patagonia, Salta, Catamarca en Tucuman wordt er aan wijnbouw gedaan. 

Argentinië werd samen met wijnbuurland Chili gespaard van de druifluis die Europa teisterde eind 19e eeuw. Dit gaf voor veel Chileense en Argentijnse wijngaarden de mogelijkheid om aan export te doen en voor schaalvergroting te gaan. 

Zoals gezegd is de Malbec de meest bekende druif, maar ook druiven zoals Bonarda, Cabernet Sauvignon, Syrah en Pinot Noir doen het er erg goed. Voor een witte wijn gebruikt men meestal de Torrontés, die zorgt voor droge, frisse witte wijn. 
De Bonarda heeft aroma's van zoethout, zwarte bes en gedroogde groene kruiden. 

Bekijk hier al onze Argentijnse wijnen>