Wat is nu het verschil of overeenkomst tussen Primitivo & Zinfandel?

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team
Wat is nu het verschil of overeenkomst tussen Primitivo & Zinfandel?

Vaak wordt er simpelweg gesteld dat de Zinfandel en de Primitivo dezelfde druif zijn. Net zoals Macabeo in diverse streken in Spanje Viura heet.
Maar voor de Primitivo/Zinfandel connectie goed te leren kennen, moeten we eigenlijk een stapje terug. 

De Zinfandel werd gedurende lange tijd als de originele Amerikaanse druif aanschouwd, zonder echte duidelijke Europese voorvader. Maar in de jaren 60 van vorige eeuw werden door diverse Amerikaanse professoren de overeenkomsten tussen Primitivo en Zinfandel vastgesteld. In 1975 werd er dan na DNA onderzoek geconcludeerd dat de druiven een overeenkomstige isozyme 'vingerafdruk' hadden. 

Vervolgens werd er gekeken naar een gemeenschappelijke voorvader en kwam men uit bij de Kroatische druif Plavac Mali. In samenwerking met de Universiteit van Zagreb werd er dan begin jaren 80 tot begin jaren 90 nog eens uitgebreid onderzocht wat de overeenkomsten en verschillen waren. 
De studie van druivensoorten heet trouwens ampelografie. 

De conclusie was dat de Primitivo over het algemeen iets meer superieur was dan de Zinfandel, en dat is dan gebaseerd op het feit dat de druif eerder rijp is, en meer fruitigheid bevat. Beide druiven zijn dus afstammeling van de Plavac Mali, maar met iets andere troeven. 

De Plavac Mali bleek maar een van de ouders van de Primitivo en de Zinfandel te zijn. Gezamenlijk stammen deze druiven af van de Dobričić. Dit is een zeer oude druivensoort afkomstig van het eiland Šolta in de Adriatische zee. 

Het onderzoek ging nog verder. In 2001 bleek de Crljenak Kaštelanski de voorvader te zijn van zowel de Zinfandel als de Primitivo. 

Leuke anecdote; in 2012 werd in het boek 'Wine Grapes', geschreven door Masters of Wine Jancis Robinson en Julia Harding omschreven hoe Dr. en geneticus José Vouillam in Spilt een 90 jaar oude druivenrank vond in de tuin van een oudere dame die de link tussen de Zinfandel en de Kroatische voorvader Tribidrag dan eindelijk bevestigde. 

Men mag ook denken dat deze druif door immigranten reeds in de 15e eeuw uit Oost-Europa werd meegenomen naar de Verenigde Staten. 

Sinds 2007 werden zowel de Zinfandel als de Primitivo door de Alcohol and Tabak Tax and Trade Bureau (TTB) dan aanvaard als Amerikaanse druiven.