Wat is het verschil tussen de diverse bubbels?

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen Cava, Prosecco, Franciacorta, Champagne en Asti? 

Iedereen drinkt voor een festiviteit, een etentje of tijdens het weekend al eens graag een bubbel, maar velen weten niet exact wat de herkomst is van al deze verschillende bubbels. 
We geven u graag wat meer info hierover.

 

Champagne

Champagne is de meeste bekende en populaire bubbel wereldwijd. Champagne mag enkel en alleen geproduceerd worden in de Champagnestreek in Frankrijk. Een Champagne bestaat uit 3 druivensoorten: Chardonnay en de twee blauwe druivensoorten Pinot Noir en Pinoit Meunier. Als een Champagne het label "Blanc de blanc" heeft, dan is deze enkel met Chardonnay gemaakt.  

 

Prosecco

Deze bubbels is in Amerika en Nederland erg populair want kan een stuk goedkoper zijn dan een flesje Champagne. Juist door de enorme populariteit, is er recent veel Glera aangeplant. Dit is de druif gebruikt voor Prosecco. Wijnbouwers die al langer en voor de hype Prosecco produceren, doen dit vaak onder het DOC label Prosecco waardoor je weet dat deze uit het originele gebied en met respect voor de wijnbouwers is gemaakt. Prosecco is een gefermenteerde wijn. Prosecco drinkt u best jong want is niet geschikt als bewaarwijn. 

 

Cava

Cava is enorm populair in Belgie en het is zelfs het belangrijkste exportgebied voor dit product. Cava is er in allerlei kwaliteitsvormen want is niet gebonden aan zware wetgevingen en mag in heel Spanje worden gemaakt. De Macabeo, Xarel-lo en Parellada zijn de drie druivensoorten die worden gebruikt.
Een Cava Reserva of Gran Reserva zijn geschikt om langer te bewaren, andere Cava's worden ook best zo jong mogelijk gedronken. 

 

Franciacorta

Franciacorta is het Italiaanse antwoord op Champagne. Deze sprankelende wijn komt uitsluitend uit Lombardije en wordt met een DOCG-label gemaakt. Een Franciacorta bestaat in principe uit 85% Chardonnay, 10% Pinot noir/nero en 5% Pinot bianco. 
Een Franciacorta rijpt minstens 25 maanden op het domein, wat langer is de minimum vereisten voor Champagne. Een Franciacorta Millesimato krijgt een rijping van minstens 37 maanden. Een Franciacorta Rose bestaat uit tenminste 15% Pinot noir. Een Franciacorta Saten wordt enkel gemaakt zoals een Blanc de Blanc, met Chardonnay en Pinot bianco.  

 

Crémant

Het productieproces van een Crémant is dezelfde als voor Champagne, enkel is de herkomst van de druiven niet dezelfde. Een Crémant mag ook met andere druiven dan Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier worden gemaakt. 

 

Lambrusco

Er bestaan witte, rode en rose Lambrusco's. Deze licht bruisende wijn kreeg zijn naam van de druif waar deze mee word gemaakt: Lambrusco marani en de zoete most van deze Lambrusco marani.

 

Espumante

Ook in Portugal is er een eigen bubbel, espumante. De productie methode is dezelfde als die van Champagne. Espumante is niet hetzelfde als Espumoso want hier wordt er gewoon koolstofdioxide in de wijn gespoten. 

Asti

Asti komt ook uit Italie en is zoeter dan een prosecco. Asti is het herkomstgebied waar deze wijn vandaan komt. Er bestaat bijvoorbeeld ook een Barbera d'Asti, deze komt uit dezelfde streek rond het stadje Asti. Een Asti wordt gemaakt met Moscatodruiven. Een Asti bevat minder alcohol en dat eindigt zo tussen de 5 en 8%. 

 

Sekt

Uit Duitsland en Oostenrijk komt Sekt. Deze wijn bestaat doorgaans uit Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc. Ook hier is de productiemethode dezelfde als die van Champagne. Sekt mag je niet verwarren met Schaumwein, dit is goedkope wijn waar koolstofdioxide in wordt gespoten. Een Sekt is kwalitatiever en de smaken eleganter. 

Bekijk hier al onze bubbels>