Wat houtrijping aan uw wijn toevoegt

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Houtrijping gebeurt, zoals de naam al doet vermoeden, door wijnen te laten rijpen in eiken houten vaten. Vroeger was dit van toepassing voor alle wijnen, nu is het steeds vaker een beslissing van een wijnmaker hoe hij/zij de wijn wenst af te werken.

Bij een houtrijping dient een wijnmaker altijd te kiezen voor de duurtijd van de rijping, het formaat van de vaten die bepalend zal zijn voor de intensiteit van houtaroma's. Verder kiest een wijnmaker voor het type hout van de wijnvaten. Vaten van Europees eiken geven subtiele toetsen mee, vaak geroosterde en nootachtige aroma's. Franse eiken vaten zijn tegenwoordig het meest kostelijk en ziet men een opkomst van o.a. Sloveense vaten. 

Amerikaans eiken wordt ook vaak gebruikt, de aroma's die hier van af komen zijn die van kokos en vanille. De tannines in de uiteindelijke wijn zijn vaak ook harder dan die van Europees eiken. 

Afhankelijk van het land krijgt een wijn een label mee zoals crianza of reserva die dan aangeeft hoe lang een rijping heeft geduurd. 

Schuimwijnen zoals Champagne en Cava krijgen ook meestal een houtrijping mee. Ook deze herken je aan de vermelding van Reserve en Grand Reserve.