Wat drink ik nu met DOC of DOCG?

Wijnverkopers, waaronder ook wijzelf, zeggen vaak dat u soms beter een DOC of DOCG wijn kunt drinken dan een wijn die dat niet vermeld. 

DOC DOCG label wijnmarkt

Het is namelijk niet een garantie dat u de wijn lekker vindt, maar wel dat u een grotere zekerheid heeft dat u een wijn kiest die bepaalde afspraken in het gebied van herkomst respecteert. Het is ook vaak een garantie dat u een kwalitatieve wijn gekozen hebt. 

De vermelding DOC (Denominazione di Origine Controllata) geeft een garantie weer van de herkomst van de wijn of de druiven waarmee de wijn gemaakt is. Het geeft aan dat de wijn met zekerheid uit een specifiek gebied komt en dat de afspraken over aanplanting, oppervlakte, rijping, maximale druivenopbrengst per hectare en vrijgave op de markt gerespecteerd werden. 

Een garantie van smaak is het dus niet want aspecten als hoogte, hellingen, leeftijd van de ranken, rijping en nog zoveel andere elementen spelen daar ook nog een rol in. 

Het Italiaanse systeem van DOC en DOCG werd in 1963 opgezet en in 1992 vervangen door een systeem conform de regels van de Europese Unie.

 
Het Italiaanse systeem van de herkomstgarantie bestaat uit 3 niveaus: 

DO — Denominazione di Origine

DOC — Denominazione di Origine Controllata

DOCG — Denominazione di Origine Controllata e Garantita

Deze herkomstbenamingen zijn trouwens niet exclusief voor wijnen, maar zijn van toepassing op alle voedingsproducten die zo'n labelling wensen. 

Waarom is zo'n label dan nodig vraagt u zich dan misschien af?

Wijn is wijn, onafhankelijk van waar deze vandaan komt of hoe deze is gemaakt. Een DO-wijn is geanalyseerd en geproefd door een overheidsagent om na te gaan of alle afspraken werden gerespecteerd. Op dit moment krijgen DO-wijnen ook een officieel overheidszegel en dienen ze gesloten te blijven tot het moment van consumptie. 

Nog wat extra info over Italiaanse wijntypes:

Een Classico is een wijnbenaming voor wijnen uit een specifieke regio die op de traditionele manier werden gemaakt. Een Chianti Classico is dus een traditionele Italiaanse rode wijn uit de wijngaarden van“il cuore antico” – het oude hart van Toscane. Dit oude hart wordt gevormd door de driehoek tussen de steden Firenze,  Siena en Arezzo. Je herkent deze wijnen aan het ronde stickertje met een zwarte haan erin. Deze haan heet de Gallo Nero. Een Chianti Classico kan daarbovenop ook DOC of DOCG zijn.

Een wijn met vermelding Riserva mag deze naam enkel dragen als de wijn minstens 2 jaar heeft mogen rijpen, waarvan 3 maanden op fles. Het alcoholpercentage moet minsten 12,5 % zijn.