Wat betekent nu eigenlijk Brut?

Wat is nu Brut, Sec of Demi-sec? Die vraag krijgen we best vaak. 
Deze termen komen natuurlijk voor op alle Cava's en Champagnes en het is handig om te weten wat het nu eigenlijk betekent. 

Het is een aanduiding van zoetheid, of het ontbreken ervan. Een Sec of Secco is het meest zoet, gevolgd door semi-sec of demi sec. Brut volgt daarna, en is ook het meest gedronken/gangbaar. Er zijn ook nog Ultra Brut schuimwijnen beschikbaar, deze bevatten het minste suiker. 

Schuimwijnen in cijfers:
Brut < 12 gram suiker per liter
Extra/Ultra Brut < 6 gram suiker per liter
Brut nature < 3 gram suiker per liter 
 
Om schuimwijnen te maken, via de traditionele methode, moet er na de tweede gisting het dode gist worden verwijderd. De gist verzamelt zich in de flessenhals, deze wordt dan bevroren en er vervolgens uitgeschoten. Dit moment heet dégorgement. Uiteraard verdwijnt er een klein beetje schuimwijn uit de fles op dit moment, er zit immers druk achter, en dit wordt weer aangevuld. Op dit moment kan de wijnmaker een onderscheid maken tussen de verschillende gradaties zoet, of het ontbreken daarvan. 
De aanvulling heet de liquer d'expedition en is vaak een goed bewaard geheim want bevat niet alleen suiker maar ook gewone wijn.