Wanneer moet je een wijn laten ademen?

Kort gezegd bestaan er jonge en oude wijnen. Dan zijn er jonge wijnen die je best nog een tijdje op de fles moet laten rijden en jonge wijnen die absoluut best jong drinkt.

Sommige oude wijnen dienen nu gedronken te worden, en een aantal wijnen mogen nog rustig 20 jaar op de fles zitten zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit. Sommige van onze Barolo's kunt u gerust to 2030 gesloten laten en toch nog genieten van een absolute smaaksensatie. 

Jonge wijnen worden over het algemeen lekkerder als ze in aanraking komen met zuurstof, dus ook bij jonge wijnen loont het om deze tijdig open te doen, te laten ademen en alle aroma's tot ontplooing te laten komen. 
Ook voor wijnen die al iets ouder zijn, is decanteren ook zeker geen overbodige luxe. 

Een fles laten ademen door enkel de kurk te verwijderen heeft trouwens bijna geen zin. Het oppervlakte aan wijn dat dan in aanraking komt met zuurstof is dusdanig klein dat hier geen sprake is van ademen. Een wijn kan pas echt ademen in een decanteerkan. Zo'n decanteerkan heeft een brede basis zodat er zo veel mogelijk zuurstof aan de wijn kan, zonder dat andere omgevingsomstandigheden de smaak van de wijn kunnen beinvloeden. Een decanteerkan zorgt er tegelijkertijd voor dat enig bezinksel ook geen invloed meer kan hebben op de smaak.