Waarom zijn de meeste wijnflessen groen?

  • Geplaatst op

Niet alle wijnflessen zien er hetzelfde uit, bepaalde vormen worden trouwens gekozen om de smaak en kwaliteit beter te behouden. Zo hebben Rieslings meestal dezelfde vorm en is ook de vorm voor een Champagnefles hetzelfde. 

Het gros van de wijnflessen hebben een groene kleur en dat heeft uiteraard een reden. Er zijn lichte en donkergroene flessen. 

De belangrijkste reden is oxidatie tegengaan. Wijn wordt direct slecht bij oxidatie, alhoewel een beetje zuurstof goed is voor wijn. Tenminste, vanaf het moment dat je deze gaat drinken. Hoe ouder de wijn, dus hoe langer in de fles, heeft deze even tijd nodig 'om op adem te komen'. Dit proces heet decanteren. 
Komt er anderzijds teveel lucht aan de wijn, dan gaat deze oxideren en gaan de smaken en aroma's verloren. 

Het goede nieuws is echter dat iedere wijn een natuurlijke antioxidant bevat die de gevreesde oxidatie voorkomen. Echter, zonlicht breekt dit antioxidant af. Als deze worden afgebroken, dan is de wijn niet meer in staat om zichzelf te beschermen tegen oxidatie.

Getint glas blokkeert het zonlicht, hierdoor beschermt men de antioxidanten in de wijn en voorkomt men oxidatie.

Wijn in kleurloze flessen, zoals de meeste witte wijnen, zijn meestal bestemd om onmiddellijk gedronken te worden.

Sommige bronnen melden echter dat groen glas minder bescherming biedt dan amberkleurig glas. Dit is tevens de reden waarom sommigen overschakelen op amberkleurige flessen. Deze komen echter niet zoveel voor.