Waarom is een Barolo vaak zo duur?

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Barolo is een droge rode wijn en tevens ook een deel van Piëmonte in Italië, gelegen ten zuiden van Turijn. Het wijnbouwgebied waar Barolo gemaakt wordt is ongeveer 1200 hectare groot.

De wijngaarden van de Barolo liggen op hoogtes tussen de 250 en 450m, in de Langhe heuvels in het zuiden van Piëmonte. De laatste jaren wordt er veel te veel uitgebreid naar de lagere gebieden wat de kwaliteit niet ten goede komt. De echte goede Barolo's komen uit de kerngebieden.

Barolo wordt voor 100% gemaakt van de Nebbiolo-druif en ruikt standaard naar teer, viooltjes en rozen. De wijn kan een oranjeachtige kleur krijgen als hij ouder wordt. Wijnkenners herkennen een Barolo aan de intense geur met uiteenlopende impressies die soms moeilijk met elkaar te rijmen zijn: gedroogde pruimen, maar ook truffel en andere aardse geuren. De wijn is complex, vol, soms wat aards en rokerig en bevat veel tannines. In mond zijn duidelijk tonen van zoethout, gestoofd fruit en kruiden herkenbaar. Voor een goede Barolo moet je lang geduld hebben. Door de vele tannines is er een lang rijpingsproces nodig. Overigens zijn er tegenwoordig ook een aantal producenten die Barolo-wijnen maken die jeugdig gedronken kunnen worden. 

De Italiaanse kwalificering is sinds 1980 DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), hetgeen de hoogste kwalificering is. Voor een Barolo-wijn betekent dit dat deze aan de volgende kwalificaties moet voldoen wil de wijn daadwerkelijk de naam Barolo meekrijgen. 

Een Barolo onderging een minimale rijping van twee jaar en mag pas drie jaar na de oogst worden vrijgegeven. Een Barolo riserva, deze onderging een minimale houtrijping van drie en mag vervolgens pas vier jaar na de oogst worden vrijgegeven.
Minder frequent voorkomend is een Barolo Riserva Special. Deze heeft een rijping van vier jaar achter de rug en wordt dus pas 5 jaar na de oogst vrijgegeven.  
In alle gevallen heeft deze wijn een alcohol percentage van minimum 13%.

Waarom is dat nu belangrijk?

Omdat een jonge Barolo vaak bijzonder stroef is, heeft de wijn enkele jaren rijping op fles nodig voor ze op dronk is. Pas na enkele jaren rijping op fles ‘openen’ ze. Over het algemeen geldt dat een klassieke Barolo na gemiddeld 3 jaar op haar best is, een Riserva heeft 5 jaar of langer nodig. De wijnen zijn zeer gewild en dat maakt, in combinatie met hun goede reputatie en de kleine hoeveelheid die er geproduceerd wordt, dat deze wijnen zeer kostbaar zijn. 

Bekijk hier al onze Barolo's>