Voornaamste verschillen tussen wijnnamen en druivensoorten.

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Vaak word er gesproken over een Chianti, een Sancerre of een Riojawijn maar uiteraard zijn dit niet de druiven maar de soortnamen van de wijnen.

Zo word een Chianti gemaakt van Sangiovesedruiven, een Sancerre met Sauvignon Blancdruiven en de meeste Riojawijnen met de Tempranillodruif.
 
Voor de beginnende wijnkenners zijn het de eerste zaken die ze leren. Soortnamen zoals Barolo, Brunello, Meritage en Crianza geven een bepaalde herkomst, regio of marketingterm aan. 
Nog een aantal soortnamen die u best kent bij het selecteren van wijn:
Barolo is de naam van een prachtige Italiaanse streek en de naam is ook toegekend aan een rode wijnsoort die voornamelijk word gemaakt met de Nebbiolodruif. Lees ook onze blog over Barolo's om meer over deze wijn te leren. 

Brunello (di Montalcino) is een Italiaanse rode wijn en die benaming heeft zijn naam ook vooral door de oorsprong van de wijn. Montalcino is namelijk een stad en de Brunello, gemaakt met Sangiovedruiven, komt dus uit de directe omgeving van deze stad. 
Crianza is ook geen druif en zelfs geen streek maar een aanduiding van minimale rijping op eiken houten vaten. Is enkel van toepassing op Spaanse wijnen. De term Reserva of Reserve is ook een aanduiding van minimale rijping op eiken houten vaten. Deze term en de minimale rijping zijn verschillend per land. Sommige Amerikaanse wijnen hebben ook de term Reserva of Reserve op hun label staan, maar dat is vooral marketingtechnish want er zijn geen afspraken vastgelegd over wanneer een wijn dit label mag dragen. Veel wijngaarden daar hanteren dan wel de termijnen van oa Spanje en Frankrijk. 
Een witte Bordeauxwijn wordt gemaakt met Sauvignon Blanc- en Semillondruiven. Bordeaux is een stad, een regio en een AOC of Appellation d'Origine Controllee. De wijnwetgeving in Frankrijk is zeer streng en er is dus zeer goed afgesproken welke druiven, hoeveel ranken en hoeveel wijn er geproduceerd mag worden. De afspraken binnen een AOC zijn daarom weliswaar nog geen kwaliteitslabel maar u mag er wel van uit gaan dat men binnen de beperkingen en mogelijkheden van een AOC telkens de beste wijnen probeert te maken. 
Sancerre is een tevens een Franse regio. Sancerre is een wijnnaam, de druif voor deze wijn wordt gemaakt is de Sauvignon Blanc. Dit is een druif die over de hele wereld wordt aangeplant, maar enkel wijn uit deze streek mag de naam Sancerre dragen. 
Rioja is een streek in Spanje. Rioja was lange tijd de enige wijnstreek van betekenis in Spanje en wordt onderverdeeld in 3 delen. Rioja Alta (hoge gedeelte), Rioja Alavesa (middel) en de Rioja Baja (onderste gedeelte). Elk gedeelte heeft zijn specifieke kenmerken en ondergrond zodat de druiven een andere smaak hebben afhankelijk waar ze zijn aangeplant. 
Druiven die worden gebruikt voor Riojawijnen zijn de Viuradruif voor witte wijnen en Tempranillo voor rode wijnen.