Vis mag 3x zwemmen

Volgens de meeste Franse chefs mag vis 3x zwemmen; in water, in boter en in wijn. We sommen een aantal traditionele en minder voor de hand liggende wijn en spijs combinatie op. Bij vis hoort wijn, dat is een van de meest stelligste regels van de gastronomie.

Bij vis hoort droge witte wijn, maar soms ook zoete. 
Maar ook een volle vette witte wijn.
Met vis kun je ook heerlijke rosewijnen combineren.
Een durver kiest rode wijn voor bij vis. 

Wat is nu correct?
Het antwoord is simpel; dit is allemaal waar. 
Aan het begin van de vorige eeuw werd na een visschotel steevast een zoete witte wijn geschenken, u kunt hier denken aan een Sauterne of een Beerenauslese. 

De meest gekende combinatie van vis en wijn is een gepocheerde zalm, gebakken in genoeg boter, vergezeld met een mooi glas wijn uit de Rijnstreek. 

Een forel eet u het beste bij een wijn uit de Eifel streek of een lichte toegankelijk Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. 
Bent u een durver? Drink dan een lichte, jonge rode wijn bij forel. Zorg er wel voor dat de wijn voldoende koel is, koeler dan kamertemperatuur. Het fruitige vormt dan een heerlijke tegenstelling met de bruine botersmaak van de vis.

Bij een tong drinkt u beste een witte wijn uit Graves, dit is een andere ultieme klassieke maar oh zo smakelijke combinatie. Een Chablis kan uiteraard ook altijd heerlijk smaken. 
Kies ook voor een Chablis als u oesters gaat eten, een fantastische combinatie. 

Chardonnay is quasi altijd goed, je moet enkel zelf goed weten wat voor Chardonnay te kiezen bij het type vis dat je gaat serveren. Een reserva Chardonnay, met best wat houtrijping smaakt natuurlijk totaal anders dan een lichtere, niet-houtgerijpte Chardonnay uit Zuid-Afrika of zelfs China. Hoe romiger uw gerecht, hoe zwaarder (en hout-gerijpter) de Chardonnay mag zijn. 

Kies gerust ook een Sauvignon Blanc, deze past namelijk prima bij in weinig boter gebakken vis, gegrilde vis of subtiel gebakken zalm mits deze een stevige body heeft. Bij deze combinatie past een witte Riojawijn ook zalig. 

Bij schol of kabeljauw drinkt u best een droge witte wijn.