Tips om een ideale wijnkelder in te richten

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

We krijgen regelmatig de vraag hoe wijnen goed bewaard kunnen worden en vanaf wanneer, of zelfs vanaf welke wijn, het verstandig is om een wijnkelder in te richten.

Een plek voor uw wijnen in uw kelder of garage telt natuurlijk ook. Het voornaamste is een constante temperatuur.
 
Tip 1: Organisatie & inventaris
 
Het organiseren van een wijnkelder start bij het klasseren van uw wijnen per soort (rood, wit, bubbel,...) en vervolgens per herkomst. 
We raden aan om wijnen die u direct kunt gaan drinken, telkens op ooghoogte te plaatsen en wijnen die nog jaren mogen en kunnen rijpen onderaan te leggen. Binnen deze klassering liggen witte wijnen best onderaan en rode bovenaan. 
 
Maak een lijst op van wat er ligt en wat er niet meer ligt. Vermeld dan ook alle relevante info zoals aankoopprijs, foodpairing, bewaartermijn etc. 
 
Tip 2: Plek & plaats 

Plaats de flessen in (houten) rekken. Rekken die bestand zijn tegen trillingen en vocht zijn het beste. 
Wijn bewaart u telkens liggend en het liefst zodat de wijn in contact blijft met de kurk. Zo blijft de kurk vochtig en vermijd u dat er lucht doorkomt. 
Kleine suggestie: leg het etiket naar boven zodat u nooit de fles onnodig hoeft te draaien. 

Tip 3: De temperatuur & vochtigheid

Zoals we ook al in het begin schreven, is de temperatuur cruciaal. Een ideale temperatuur is tussen 12 en 18 graden. Zodra de temperatuur boven de 18 graden gaat, dan kan dit de eigenschappen van de wijn aantasten. 
Wijn bewaren in de buurt van een verwarmingselement of zelfs mooi opgesteld bij een open haard, kan nefast voor de smaak zijn. Een wijn kan niet goed tegen temperatuurschommelingen. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de wijn oud word.

Let ook zeker op de vochtigheidsgraad. Een vochtige kelder kan zorgen voor beschimmelde etiketten en een te droge kelder zorgt ervoor dat de kurk uitdroogt, waardoor er zuurstof bij kan komen waardoor de wijn slecht word. 

Als u op een makkelijke manier uw kelder of garage wat vochtiger wilt maken, plaats dan een emmer met water en wat zand op de grond. 

Tip 4: Laat de wijn rusten in het donker

Het lijkt misschien onschuldig maar een wijn, en zeker een witte wijn en zeker Champagne zijn gevoelig voor licht. Een TL-buis kan ervoor zorgen dat wijn een aromatische afwijking krijgt. Dit is vooral van toepassing voor transparante flessen omdat hier het glas de wijn niet kan beschermen.