Tips om wijn goed te bewaren

Regelmatig krijgen we de vraag hoe men het best bewaarwijnen bewaart.

Soms kopen peetooms of peettantes wijnen van een specifiek jaar, om deze dan bij de 18e verjaardag kado te doen aan het jarige petekind.
Men is dan op zoek naar een wijn die over 18 of 20 jaar nog steeds lekker is.

Nu zijn er best wel wat wijnen in ons assortiment die daarvoor in aanmerking komen en met een Italiaanse Brunello, Barolo of Amarone bent u altijd zeker. We vinden het in ieder geval een ludiek kado.

Hoe bewaar je een wijn nu het beste?
Op kamertempertuur (of keldertemperatuur). Een ideale temperatuur zitten tussen de 14 en 18 graden. Alles wat een hogere temperatuur heeft zorgt ervoor dat de wijn sneller rijpt en daardoor misschien voor zijn optimale complexiteit wordt geopend. 
Indien u bewaart in een kelder en de ruimte is vrij droog, dan heeft u kans dat de kurk breekt want er uiteraard voor zorgt dat de smaak wordt aangetast. Een speciale klimaatkast kan hier de oplossing bieden.

Verder is het verstandig om een fles liggend te bewaren. Als een fles ligt, komt er constant vocht tegen de kurk waardoor deze niet uitdroogt. Buiten dit voordeel, komt er ook geen lucht tussen de wijn en de kurk, want nog eens extra de smaak ten goede komt.

Bewaarwijnen verplaats je best niet te vaak.
Heb je de fles reeds geopend en wil je over een paar dagen nog een glasje drinken? Denk er dan aan dat na 3 of 4 dagen de smaak zal veranderen. Ook dient de wijn dan in een ruimte met een stabiele temperatuur te blijven.  

Wat te doen met kurksmaak? Kijk, kurksmaak of eigenlijk beter kurkgeur kan altijd gebeuren. Meestal ligt het aan de behandling van de natuurkurk, het blijft uiteraard een natuurlijk product.
 
Een muffe of doffe geur en smaak kan soms ook liggen aan hoe de wijn is bewaard. Staat een rode fles wijn weken of maanden in de buurt van een C.V, kachel of andere warmtebron? Dan zal de kwaliteit in de fles echt niet behouden blijven. Wat u nog kan proberen is de wijn decanteren in een decanteerfles, de wijn op rust laten komen in een stabiele temperatuur en een klein beetje geduld uitoefenen.