Tempranillo, de ster van Spanje die je misschien al gedronken hebt zonder het te weten

Tempranillo is een prachtige rode druivensoort uit Spanje, waar de Spanjaarden zelf terecht super trots op zijn. Tempranillo heeft zijn plaats onder de belangrijkste variëteiten ter wereld bevestigd, ze staat tussen internationale druiven zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinot Noir.

Maar wist u dat er eigenlijk meer Tempranillo verborgen is, op wijnkaarten en in de winkelrekken, dan u denkt? De Tempranillo druif is bekend onder vele namen.

In de legendarische Rioja regio, waar de druif de meeste bekendheid heeft verzameld door de eeuwen heen, noemen ze haar Tempranillo. In de omgeving van Ribera del Duero, noemen ze haar Tinta del Pais of Tinto Fino. Alle Ribera rode wijnen moeten worden gemaakt met ten minste 75 procent Tinto Fino gemengd met Bordeaux druivensoorten, maar velen zijn gemaakt als cépagewijnen.

In Toro, een relatief nieuw gebied, horen we de naam Tinta de Toro. Het ligt verder landinwaarts langs de rivier de Duero, ten westen van zowel Rueda en Ribera del Duero. Het is heel warm in dit gebied, zodat de lokale Tempranillo stam gemakkelijk rijpt en dus donkere vruchten (volle wijnen) kan produceren. De regel zegt dat rode Toro wijn moet worden gemaakt met een minimum van 75 procent Tinta de Toro gemengd met Garnacha, maar de meeste zijn gemaakt van 100 procent Tinta de Toro.


In Penedes heet ze Ull de Llebre in de lokale Catalaanse taal (Ojo de Liebre in het Castiliaans). In deze regio’s is de norm zelfs 85% Tempranillo aanwezigheid.


Cencibel is de naam die we horen in Valdepenas en La Mancha.

In Portugal dan weer hebben ze twee aparte namen voor Tempranillo: Tinta Roriz en Aragonez in het meer zuidoostelijke deel. En ook Italië heeft zijn naam voor Tempranillo: Malvasia Nera.
Nogal verwarrend dus...


Het woord Tempranillo zelf is afgeleid van "temprano", dat is Spaans voor "vroeg," de druif kreeg haar naam dus omdat ze vroeg rijpt in het oogstseizoen, vroeger dan Garnacha.
Wanneer men de geuren en smaken van Tempranillo beschrijft noteren we vooral aardbeien maar ook kersen, zwart fruit, kruiden, tabak, leer en specerijen. Tempranillo produceert midden en volle wijnen. De kleur kan variëren van robijnrood tot dieprood.


Tempranillo is vooral dol op rijping op eikenhouten vaten. Tevens het kenmerk van de twee bekendste Tempranillo regio's, Rioja en Ribera del Duero. Maar het is niet de regel. Ondanks het feit dat Tempranillo tot extreme leeftijden in staat kan zijn, is het vandaag de dag mogelijk om jonge, fruitige unoaked versies ervan in beide regio's te vinden. De Tempranillo druif is trouwens bestand tegen oxidatieve processen.


Tempranillo wordt dikwijls gekoppeld aan andere druiven met name Garnacha (Grenache) en Mazuelo (Carinena, Carignan) in Rioja en Cabernet Sauvignon, Merlot en andere druiven elders in Spanje.
Dit is een wijnstijl die goed samen gaat met ham, lam, gegrild vlees, stoofschotels, Mexicaanse gerechten en wild. Maar ook alleen met wat brood en Manchego kaas zeker perfect.

Vind hier uw Tempranillo wijn