Stukje over Riesling, witte wijn van wereldklasse

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

De Riesling wordt door velen de "Koningin der druiven" genoemd. Met een perfecte balans tussen zuur en zoet, is dit een witte druivensoort die vaak pas in de late herfst geoogst word.
De Riesling is een afstammeling van de Traminerdruif en heeft hele namen over de hele wereld. Zo zijn namen als Rezlin, Lipka en Kleigelberger ook stuk voor stuk Rieslingdruiven, maar onder een lokale naam.

Deze druif is pas laat rijp, meestal pas eind september of begin oktober en heeft dan een goudgele kleur met wat kleine spikkeltjes op de schil. De Riesling is geschikt voor de productie van droge en elegante wijnen. De wijn staat bekend voor haar wat meer zoete wijnen. Ook is de wijn voor een witte wijn, zeer lang houdbaar soms zelfs tot 10 jaar. 
De reden waarom Riesling zoveel kwaliteit bieden, is omdat de wijnstokken tegen zeer steile hellingen geplant kunnen worden en daarom zoveel aroma's kunnen vrijgeven aan de druiven. 

In Zuid-Afrika word de Rieslingdruif recentelijk ook verbouwd maar werd daar vaak South Africa Riesling of Riesling Rhine of Weisser genoemd. Dit omdat een andere lokale druif, Cape Riesling, ook bestaat terwijl dit totaal geen Rieslingdruif is. 

De druif kan dus ook perfect tegen de kou en laat ook zelfs zeer late oogsten toe, met producten zoals een Harteberg Noble Late Harvest Riesling als resultaat. Een lekker desertwijntje...

Wijnmarkt heeft diverse Riesling in het assortiment, uit meerdere windstreken:

Hartenberg Riesling
Hartenberg Noble Late Harvest Riesling
Casas Patronales Trivarietal Bianco
Casas Patronales Lujuria Late Harvest
Dr Loosen Riesling
Weingut Allram Riesling Strassentaler