Schroefdop vs Kurk

Het eeuwenoude horecagrapje is natuurlijk dat klanten wijn terugsturen omdat deze naar kurk smaakt, terwijl deze uit een fles met schroefdop komt. We horen dit vaker van onze horecaklanten dan dat u voor mogelijk kunt houden.

Er is veel over te zeggen, schroefdop of kurk. Niemand zit te wachten op goût de bouchon of kurksmaak, die 2 tot 3% van alle flessen met kurk treft. Dit is in absolute aantallen natuurlijk gigantisch en doet ook verklaren waarom verre wijngebieden zoals Australië en Nieuw-Zeeland al in 2001 besloten om alle wijn met schroefdop te leveren. 

Oude wijnlanden en zeker Frankrijk zijn wat terughoudener met het gebruik van schroefdoppen en vrezen dat de eindgebruiker hun wijn niet meer serieus of als waardevol ziet zodra u geen kurkentrekker meer nodig heeft. 
Er zijn nochthans veel voordelen aan een schroefdop; vlot openen en sluiten van de fles, langere houdbaarheid na openen en makkelijker qua transport. 
Nadelen voor wijnbouwers zijn zeker de prijzen van de duurdere flessen. De kost van een dure kurk zijn daarmee wel uitgespaard. 

Qua smaak en aroma's zijn er ook kleine nadelen te ontdekken. Sommige wijnen openen met een fijn aroma als er stelselmatig een beetje lucht bij kan komen, dit is met kurk wel mogelijk en met schroefdop natuurlijk onmogelijk. 
Veel wijnen met schroefdop dienen daardoor dus zeker binnen 3 jaar gedronken te worden. De wijn zal dan niet noodzakelijk slecht zijn, maar zal zeker niet harmonieus evolueren op het aromatische vlak.
Een ander nadeel is dat de schroefdop nog steeds een bepaalde esthetiek mist, en het imago van het vehikel van goedkope wijntjes.