Sauvignon blancs uit Nieuw-Zeeland

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team
Sauvignon blancs uit Nieuw-Zeeland

Een Sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland staat synoniem voor een uiterst frisse wijn met de nodige mineraliteit.

Het is de populaire wijn uit het land en ook datgene waar het voor velen voor gekend is. Veel beroemde en minder beroemde critici vinden de Nieuw-Zeelandse Sauvignon blanc de beste ter wereld. 

In 2017 was er iets meer dan 54000 hectare aangeplant met Sauvignon blanc, wat bijna 60% van het totale aandeel wijnbouw is. Deze wijn vertegenwoordigt ook 86% van de totale export. 
Historisch gezien is de Sauvignon blanc een druivensoort die vooral in Frankrijk beroemd is, vanwege de Sancerre en Pouilly Fume

Nadat er in California ook werd geëxperimenteerd met dat rokerige dat in de Franse Pouilly Fume terug te vinden is, ging men dit in Nieuw-Zeeland ook doen. 
Het valt wel op te merken dat de zware houtsmaken bij een Sauvignon blanc uit de gratie vielen tijdens de jaren 80 maar dat men sinds de jaren 90 dit stilletjes weer is beginnen doen. 

Malborough is de belangrijkste wijnstreek. Het is ook hier waar de allerbeste Sauvignon blancs worden gemaakt. Volgens experts is dit het resultaat van het beste van twee werelden. Het frisse zuurtje dat traditioneel in een Sancerre gevonden kan worden, wordt door de bodemstructuur van Nieuw-Zeeland en Malborough specifiek nog eens aangevuld met uitbundige exotische aroma's. 

 

Nog meer lezen over Nieuw-Zeelandse wijn? 
Klik dan hier>