Rosé schaarste?!

Recent verschenen er nieuwsberichten dat er een rosé schaarste zit aan te komen. 
Dit door een tegenvallende oogst in de Franse Provence. Veel kranten, tijdschriften en radiozenders besteden hier terecht aandacht aan want het is het seizoen van de roséwijnen. 
Vaak zijn de berichten inhoudelijk incompleet en geven we graag wat bijkomende info. 

Roséwijn kan gemaakt worden van veel verschillende druivensoorten en schaarste in Frankrijk betekent zeker niet dat u geen rosé kunt drinken volgend jaar. Er worden bijvoorbeeld veel roséwijnen gemaakt met de Zuid-Afrikaanse Pinotagedruif, in Zuid-Amerika met Malbec en Syrah/Shiraz en in Spanje ook vaak met Tempranillo. Dit om maar een paar voorbeelden te noemen. 

Waarom dan schaarste bij rosé en niet bij rode wijn als het dan met blauwe druiven wordt gemaakt, vaak u zich dan misschien af? Dat is een terechte vraag want rosé wordt, zeker in Europa, altijd gemaakt van blauwe druiven. Vaak worden door wijnbouwers voor gekozen om meer rode wijnen te maken dan roséwijnen. Ook is de prijs van een fles rosé doorgaans lager en dus minder lucratief om te maken. 

U hoeft dus zeker niet bang te zijn om geen rosé meer te drinken, maar misschien is dit het ideale moment om uw kennis over rosé uit te breiden en ruimer te kijken dan Franse exemplaren.