Ripasso of Ripassa?

Wat is het verschil tussen Ripasso en Ripassa? Die vraag kwam binnen via onze chatdienst.
Buiten dat er maar een miniem verschil is tussen de benamingen, gingen we toch even dieper zoeken.

Enkel het Italiaanse wijnhuis Zenato hanteert de naam Ripassa en alle andere wijnhuizen gebruiken Ripasso.
De eerste artikelen die we tegen kwamen gingen over het fermentatieproces en dat deze tussen Zenato en de andere wijnhuizen zou verschillen en daarmee het verschil in benaming zou verklaren.

Het is blijkbaar nog iets makkelijker en minder technisch te verklaren. Zenato is van mening dat Ripassa een meer aantrekkelijke benaming is voor vrouwen en dat men bij Ripasso minder makkelijk geneigd zouden zijn om de wijn te kiezen. Woorden die eindigen op een a, zijn over het algemeen vaker vrouwelijk en daardoor meer toegankelijk.

Ripasso is een Italiaanse rode wijn uit de streek rond Verona en bekend kortweg 'geperst'. De benaming wordt vooral gebruikt voor Amaronewijnen zoals Amarone di Valpollicella. In dit soort wijnen zit een blend van lokale druiven; de Corvina, Rondinella and soms ook Molinara. Een Ripasso of Ripasso is vaak wat steviger, met meer taninnes. Een Amarone is vaak gemaakt met druiven die gedroogd zijn en vervolgens 2 jaar op hout mogen rijpen. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden