Paniek in de Wijnwereld! Dalende productie zorgt voor schaarste...

Het afgelopen jaar hebben de wijngaarden behoorlijk wat te verduren gekregen. Bosbranden, extreme hitte, koude en droogte…

Vooral Europa had het zwaar, waar de belangrijkste producerende landen Italië, Frankrijk en Spanje enorm getroffen werden. Volgens het jaarlijks rapport van de Internationale Wijn en Wijnbouw organisatie, resulterend in een dalende opbrengst die op wereldniveau geschat wordt op meer dan 8% ten opzicht van 2016. Het laagste niveau sinds 2002.

Net nu de wijnconsumptie de laatste jaren terug in een stijgende trend gaat! Dat komt niet goed zou je denken. Toch wordt er nog altijd meer wijn per jaar geproduceerd dan opgedronken. Ook is de productie in de Nieuwe Wereld wijnlanden nog lang niet op zijn top.


Is dit allemaal te wijten aan de klimaatveranderingen? Feit is wel dat wijnboeren zich continu moeten aanpassen aan de veranderde omstandigheden. Oogst data en productietechnieken dienen aangepast te worden. Sommige zijn er ongelukkig over en zien hun investeringen teloor gaan, voor anderen is het dan weer wel goed nieuws want hun wijngaarden varen wel bij het veranderde klimaat.

Samenvattend kunnen we stellen dat er voorlopig nog geen enkele reden tot paniek is, geniet gerust van uw dagelijks glas wijn. Ga op ontdekking en probeer zeker ook de wijnen uit de ‘Nieuwe Wereld’ wijnlanden. Chili, Australië en vooral Zuid-Afrika produceren zeer lekkere wijnen.

Cheers!