Mexicaanse Wijn

  • Geplaatst op
  • Door Wijnmarkt team

Mexico begon met wijn maken bij de komst van de Spanjaarden in de 16de eeuw, toen ze wijnstokken uit Europa meebrachten naar Mexico, hoewel er ook wel inheemse druiven waren vóór de Spaanse verovering.

Decennia lang heeft Mexico succesvol wijn geproduceerd, door allerlei politieke gebeurtenissen is er regelmatig een terugval en een wederopbouw geweest. Hierdoor is Mexico traditioneel geen wijn drinkend land te noemen, maar eerder geven ze de voorkeur aan bier, tequila en mezcal.

 

 De productie van wijn in Mexico is gestegen zowel kwantitatief als kwalitatief sinds de jaren 1980. Interesse in de Mexicaanse wijn, vooral in de grote steden en de toeristische gebieden is meegegroeid met de reputatie van de Mexicaanse wijnen over de hele wereld. Veel Mexicaanse wijn bedrijven hebben talloze onderscheidingen ontvangen.

 

Er zijn drie belangrijke wijnproducerende gebieden in Mexico: Baja California, het centrumgebied en de La Laguna regio. Met als belangrijkst het Baja California gebied dat 90% produceert van alle wijnen uit Mexico. Dit gebied staat bekend om zijn diepe granieten bodem, warme zonnige dagen en koele nachten te wijten aan wind uit de nabijgelegen Grote Oceaan. Dit zorgt ervoor dat zowat dezelfde druif variëteiten kunnen geproduceerd worden als in Californië. De rode wijn variëteiten in de regio Baja California zijn vooral Cabernet Sauvignon, Zinfandel en Grenache. De witte wijndruiven zijn vooral Chenin Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc, Semillon en Saint Emilion.

 

Dit gebied wordt ook zwaar gepromoot voor het wijntoerisme met de “Ruta del Vino”.
De “Ruta del Vino” (wijnroute) verbindt de wijn producerende gebieden van de gemeente Ensenada, zoals de vallei van Guadalupe, de vallei van Llano Colorado, Vallei van Santo Tomás en de Vallei van San Vicente met de havenstad van Ensenada en de grens steden Tijuana en Tecate. De route verbindt meer dan vijftig wijnhuizen, samen met chique restaurants, hotels, musea en andere bezienswaardigheden van dit deel van Baja California. De route wordt aangegeven door “Ruta del Vino” borden op de wegen en snelwegen vanaf de Amerikaanse grens.

 

Sommige enthousiastelingen roepen de vallei van Guadalupe uit als de “Next Napa Valley”. Deze vallei is een van de weinige in de wereld, samen met anderen, zoals de Napa Valley en de Rhône-vallei, waar premium wijndruiven van wereldklasse geteeld kunnen worden.
Eén van de belangrijkste wijnproducenten in dit gebied is LA Cetto wijnmakerij in Guadalupe Valley. Ze produceren wijnen die goed scoren op internationale wedstrijden, waaronder het ‘Double Gold’ gewonnen door LA Cetto in de San Francisco International Wine Competition.

 

Het centrumgebied bestaat uit Zacatecas, Aguascalientes en Querétaro. De meeste wijngaarden zijn te vinden op een hoogte van 2000 meter en het grootste deel van de wijn die hier geproduceerd is van de sprankelende variëteit. Maar ook andere soorten zoals de Sauvignon blanc, St. Emilion, Cabernet Sauvignon en Pinot noir ook te vinden.
De meeste wijngaarden in Zacatecas zijn in de gemeenten Ojocaliente en Valle de la Macarena. Dit gebied heeft zeer koude winters en relatief koele zomers, die in combinatie met vocht vasthoudende kleigronden supersnel rijpende druiven met een hoog suikergehalte produceren. Een aantal Europese rode rassen zoals Cabernet Sauvignon en Merlot wordt verbouwd evenals Amerikaanse soorten, zoals Zinfandel. Sommige witte druiven doen het hier ook goed.

 

De regio La Laguna is het oudste wijnproducerende gebied van Mexico, en aan weerskanten van de staten van Coahuila en Durango, met druiven bloeiende in de Parras Valley. Deze vallei is een microklimaat in woestijngebied op een hoogte van 1500 meter. De vallei heeft warme dagen, koele nachten en een lage luchtvochtigheid die insecten en schimmels afremmen die schade aan de wijnstokken kunnen brengen. Berg bronnen zorgen voor voldoende water in dit droge deel van Mexico. Het temperatuur verschil van 12 ° C tussen dag en nacht is ook gunstig voor de druiven. Het dal produceert hoofdzakelijk rode druiven zoals Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot en Tempranillo. de jaarlijkse druivenoogst noemen ze “la vendimia.”