Kies voor een echte Prosecco!

Italië krijgt voor de derde keer kort achter elkaar te maken met een boost in populariteit van een wijnproduct, wat natuurlijk prima is voor het land. Maar helaas lokt ook minder oprechte producenten.

In de jaren 80 was er een enorme opmars van Lambrusco in het land waardoor wijnbouwers om steeds meer productiegebied vroegen, om aan de grote internationale vraag te voldoen. In de jaren 90 had men hetzelfde met de Pinot Grigio. 

Nu is de Prosecco aan de beurt. Prosecco wordt al jarenlang in hetzelfde gebied rond Valdobbiandene, gemaakt, vaak door dezelfde wijnbouwers met jarenlange ervaring. Maar sinds 2010 is er een enorme opmars voor het product Prosecco waardoor de grote wijnproducten deze schuimwijnen nu ook gaan aanbieden. Daarvoor waren het vooral niche-, en boutiqueproducten. 

Het zijn deze producenten die het jammer vinden dat er vaak Prosecco van lagere kwaliteit op de markt komt. Prosecco is een product dat wel enige bescherming geniet vanuit overheidsinstanties en wijngildes.

De vraag om in het Prosecco gebied zo'n 3000 hectare extra toe te voegen worden door deze nicheproducenten niet gewaardeerd. Zij vinden het jammer dat de grotere wijnhuizen het product als extratje aanbieden, terwijl zij het ambachtelijk produceren. Vaak worden Prosecco DOCG's ook steeds beter met de jaren, iets wat grote producenten niet zullen ondervinden want zij proberen zoveel mogelijk prosecco's zo jong mogelijk te verkopen. 
Uitzonderlijk zijn dan ook deze Prosecco DOCG's, en op deze flessen word dan ook het jaartal vermeld, terwijl dit anders zelden relevant is. 

De Prosecco DOC gilde heeft deze 3000 extra hectare toegestaan zodat er aan de wereldwijde vraag voldaan kan worden. Bent u op zoek naar een goede Prosecco, kies dan voor een wijnbouwer die er al jaren meedraait en niet voor een bulkproduct. 

Bekijk hier een aantal van onze kwalitatieve Prosecco's;

Bosco de Merlo Prosecco
Prosecco Brut DOC Familia Pasqua 
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden