Is het nu Grenache of Garnacha?

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team
  • 0

De Grenache, ook wel bekend onder de naam Garnacha, is een blauwe druif. De druif wordt voornamelijk in Spanje gebruikt, maar we zien deze ook vaak terugkomen in blends in Chateauneuf-du-pape streek.
In de Riojastreek wordt deze voornamelijk gemengd met de Tempranillo.

De Grenache is één van de meest gebruikte druiven ter wereld, vanwege z’n toepassing in zowel rode als rosé wijn. De Grenache is eigenlijk niet zo bekend omdat deze bijna altijd in een blend word verwerkt, hij loopt dus achter qua naamsbekendheid ten opzichte van een Cabernet Sauvignon, Merlot of Chardonnay. 

De Grenache geeft daarnaast fruitigheid (bessen, aardbeien, frambozen, maar ook donkerrood fruit) en kruidigheid (venkel, peper, kaneel, laurier, zoethout en gember), bevat weinig tannine en heeft een lage zuurgraad. Bijzonder aan de Grenache druif is zijn dunne schil met weinig pigment (hij is bijna grijs van kleur) waardoor hij veel wordt gebruikt voor de productie van rosé. Daarnaast kan hij een perfecte aanvulling vormen op andere druiven zowel vanwege z’n fruitigheid als kruidigheid: in combinatie met de Tempranillo worden fantastische rode wijnen gemaakt; een combinatie met de Cinsault zien we vaak in de rosé-grootheden uit de Provence.

De druif kan zeer lang aan de wijnstokken blijven en behaalt daardoor een relatief hoog suikergehalte. Het resultaat is vaak een sterke, fruitige, bijna zoete wijn. 

Bekijk hier alle wijnen met Grenache/Garnacha >


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden