Hoe zit het nu met tannines?

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Tannines en wijn, dat zijn 2 woorden die samenhoren, maar velen hebben er stiekem vragen over. Zijn tannines nu goed of slecht voor de smaak of kwaliteit van een wijn?

Het eerste dat u moet weten over tannines is dat het een 100% natuurlijk gegeven is en dat tannines ook voorkomen in bijvoorbeeld thee en avocado. Tannines komen namelijk voor in schillen, pitjes en steeltjes. 
Bij het maken van wijn komen door de schil en pitjes van de druiven, tijdens het gisten van rode wijn, tannines in het sap terecht die zo hun smaak meegeven. 
Tannines zijn niet slecht want ze zorgen voor een langere houdbaarheid van wijn, omdat tannines oxidatie tegengaan. Als een wijn ouder word, dan verdwijnt de soms wrange smaak van tannines. 

Witte wijnen worden gemaakt zonder de schillen van de druiven en zijn daarom door het ontbreken van tannines doorgaans minder lang houdbaar. Tenzij dat de witte wijn op eiken houten vaten heeft gelegen, want ook in eik zitten tannines

Tannines zijn een textuur element dat de wijn een droge smaak geeft. 
Jonge wijn heeft door de vele tannines een karakteristieke smaak en veroorzaakt bij het drinken het samentrekken van het slijmvlies in de mondholte, waardoor men het gevoel kan krijgen alsof de hele mond samenknijpt en stroef aanvoelt. Veel wijngaarden kiezen dus zeer zorgvuldig het moment waarop ze een wijn lanceren, vaak afhankelijk van de tannines en dus de rijpheid van de wijn.  

Omdat het een trend is om de wijn steeds jonger te gaan drinken, probeert men bij de wijnbereiding het tanninegehalte te beperken, onder andere door voor het gisten, tijdens het kneuzen van de druiven, de steeltjes te verwijderen.

Tannines kunnen gemaskeerd worden door foodpairing. Gerechten met een hogere zout- en bittergehalte maskeren een deel van de tannines. Zoete smaken versterken zowel de tannines als de zuren in wijnen. 


Probeert u graag witte wijnen die op eik gerijpt hebben? Kies dan een van volgende wijnen:
Bodegas Alvia Mileto Viura Rioja
Grande Provence Chardonnay
Overgaauw Chardonnay
Casas Patronales Privada Reserva Chardonnay