Hoe zit het nu met sulfieten?

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Sulfieten zijn zouten die het sulfiet-ion bevatten en komen in de natuur voor in planten die afstammen van de lookfamilie. Sulfieten zijn vaak ook kleurstoffen en conserveringsmiddelen en wordt in beperkte hoeveelheid gebruikt bij het produceren van wijn om de fermentatie en oxidatie tegen te houden.

Sulfiet beschermt wijn dus tegen oxidatie, waardoor deze fris en fruitig blijft en voorkomt het de groei van ongewenste bacteriën en schimmels, wat de wijn zuiver houdt.

Voor bepaalde astmapatiënten kan sulfiet in wijn zelfs in een kleine hoeveelheid als een vervelende reactie aan de luchtwegen opwekken.
Het is verplicht om op het etiket aan te duiden dat wijn sulfieten bevat. De hoeveelheden zijn aan strenge regels gebonden. 
Voor rode wijn mag maximaal 150 mg/l worden gebruikt en voor witte wijn en rosé maximaal 200 mg/l. 
Deze hoeveelheden kom je doorgaans niet eens tegen in wijn. Vaak is het minder dan 80 mg/l sulfiet, dus minder dan de helft van de wettelijk toegelaten hoeveelheid. 
De meeste wijnen bevatten echter véél minder dan die maxima. Er zijn geen wijnen zonder sulfiet. 
Bij de gisting komt er vanzelf sulfiet vrij, en dus van nature zit er in elke wijn sulfiet,  zelfs als de wijnmaker het niet gebruikt.

Ook biowijnen bevatten sulfieten want het label biologische wijnen is van toepassing op de teelt van de druiven en niet op het vinificatieproces waar sulfieten dus nodig zijn door voorgenoemde reden.