Hoe witte wijn wordt gemaakt

  • Geplaatst op
  • Door Het Wijnmarkt Team

Witte wijn wordt uiteraard gemaakt van groene druiven. Vanaf het moment dat de druiven worden omgezet in wijn, valt deze in de categorie wit. De effectieve kleuren variëren van licht groengeel, tot amber en zelfs goudkleurig. Overal ter wereld, op enkele details na, is het productie proces hetzelfde.

Het start met de druivenoogst. In het noordelijk halfrond (dus Europa en Amerika) is de oogstperiode tusssen september en oktober. In het zuidelijk halfrond is dit tussen maart en april.  
De geoogste druiven worden gekneusd en geperst.

Kneuzen gebeurt om zoveel mogelijk sap (tot zo'n 60%) uit de druiven op te vangen zonder de steeltjes, schillen en pitten te pletten. Om de rest van het sap te verwijderen wordt er geperst. De steeltjes worden verwijderd om te vermijden dat er teveel bittere tannines in de wijn terecht komen.

De volgende stap is eigenlijk een tussenstap, namelijk de schilweking. Na kneuzing laat men de schillen bij lage temperatuur enkele uren in contact komen met het sap onder een inert glas. Dit doet men om meer aroma's uit de schillen te halen.

De most wordt geperst om zoveel mogelijk sap op te vangen.
De omzetting van de suikers in alcohol waarbij warmte en koolzuur vrijkomt heet alcoholgisting. Tijdens het gistingsproces wordt de temperatuur onder controle gehouden tussen 18 en 20 graden.

Malolactaatgisting is de tweede gisting waarbij de scherpe appelzuur in de wijn wordt omgezet in het zachtere melkzuur. Deze gisting kan vermeden worden door koeling of strenge filtering, voor wijnen die snel gedronken zullen worden.

Na de gisting worden de wijnen meestal een tijdlang opgeslagen in roestvrij stalen tanks voor rijping. Wil men de wijnen langere tijd laten rijpen, dan laat men de gistresten meestal in de tank. Dit proces heet sur lie.

Bewaarwijnen worden soms voor een bepaalde periode gerijpt in eikenhouten vaten.

Uiteindelijk wordt de wijn gefilterd en gebottled voor verzending en verkoop.
Standaard zijn wijndozen per 6, uitzonderingen zijn dozen per 12 of kisten van 6 of 12.

Bekijk al onze witte wijn >