Hoe verwijdert u wijnvlekken?

Met deze tips is de vlek zo verdwenen.

  • Tafelzout (Hoeveelheid afhankelijk van de grootte van de vlek)
  • Schone katoenen doek
  • Kokend water

 

1. Dep met een vochtige doek

Haal de overtollige wijn van de vlek met een vochtige doek. Niet wrijven, want dit maakt het erger. 

 

2. Hou het oppervlak zo strak mogelijk 

Zit de vlek in het tafellaken of in een kledingstuk? Dan is het makkelijk om deze over een kom te spannen met een elastiek of touwtje. 

 

3. Strooi voldoende zout op de vlek

Gebruik voldoende zout en laat dit een tijdje inwerken. Het zout zal zo veel mogelijk van de wijn uit de vlek trekken. Hoe sneller je dit na het veroorzaken van de vlek doet, hoe beter het resultaat. 
Vlek op het tapijt? Laat intrekken en stofzuig het daarna weg. 

 

4. Giet kokend water over de vlek

Indien u kokend water bij de hand hebt, dan kunt u dit best met wat kracht (en afstand) over de vlek gieten. Door de kracht heeft het water nog meer kans om de vlek eruit te spoelen. Hou voldoende doeken bij de hand voor het teveel aan kokend water. 

 

5. Stop het kledingstuk of tafelkleed in de wasmachine

Indien het over een los stuk gaat, is de volgende tip om het te wassen in de wasmachine, zet de temperatuur hierbij zeker hoog genoeg en doe dit zo snel mogelijk na het veroorzaken van de vlek. Voeg zeker ook wasmiddel toe. 
Als het om een delicate stof gaat, of als een wasmachine geen optie is, vervang het kokende water dan door witte wijn azijn. De stappen met het zout en was zeker niet overslaan. 

Is de vlek al ouder en gaat het over een wit kledingstuk of tafellaken? Gebruik dan bleek en wasmiddel in gelijke delen, laat even inwerken en was alsnog in de wasmachine.